18.12.2018 | 0:01
ГЕРБ безцеремонно гази гражданските права
Шефът на правната комисия се възмущава от конституцията и законите, които изискват обществено обсъждане

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) демонстрира пълната мобилизация на управляващите срещу правата на гражданите. В интервю за bTV той защити с абсурдни аргументи поправките в Наказателния кодекс и в антикорупционния закон, прокарани светкавично миналата седмица.

ГЕРБ е във война с Върховния касационен съд (ВКС), стана ясно от изказванията на юридическото острие от Димитровград, бивш управител на София-област. За да оправдае антидемократичните действия на депутатите, шефът на правната комисия използва абсурдни аргументи. Например на въпрос защо скандалните поправки в антикорупционния закон са прокарани точно за 4 дни, без изобщо да се направи обсъждане и да се даде възможност на юристи с опит да изкажат мнения, Кирилов отговори: „А ВКС с кого обсъди тълкувателното си дело? За парламента трябва да има задължително обсъждане, а за върховните съдии не трябва да има задължително обсъждане”, възнегодува той срещу конституцията и законите. А като председател на правната комисия Кирилов би трябвало да е еталон за това как се уважават и спазват законите в страната.

Той се оплака, че с обвързването с наказателното производство ВКС е обезсмислил цялата гражданска конфискация. Депутатът се нахвърли върху съда, че бил виновен и за поскъпването на „Гражданска отговорност”, защото се произнесе, че и други роднини, освен най-близките, имат право на обезщетение при катастрофа. Това е чиста манипулация, тъй като застраховката поскъпва заради това, че контролният орган си затваря очите за нарушенията на застрахователи, които не плащат на пострадали чужденци.

Данаилов се подразни силно от критиките на адвокат Александър Кашъмов, който нарече антикорупционната поправка „битка срещу българския гражданин и неговите права”. Адвокатът беше категоричен, че „това е правено единствено от комунистическата власт през 40-те, когато са отнемали имуществото на хора, национализирали са имоти и са тормозили гражданите”.

„Възразявам срещу това да се създава предубеждение по тоя правно нелеп начин и да се плашат хората. Какво да правим – да чакаме да се прекратят всички висящи дела? Това ли да чакаме? Делото с Бисеров го прекратиха. Затова е спешно“, оправда се Кирилов. Според него няма нищо нередно в това да тече процедура по отнемане на имуществото на невинни: „Това са два различни способа. В наказателното производство има наказание, но ако си останал ненаказан, но пак продължаваш да получаваш пари от проституция или от трафик на хора или оръжие и нямаш правно основание за това богатство, държавата има нужда да възстанови справедливостта. Съдът може да не се произнесе, обвиняемият може да почине – това няма нищо общо с имуществото, което е натрупано по незаконен начин.“ Правният шеф

не можа да даде смислено обяснение защо виновните според него биват оправдани и каква е ролята на прокуратурата за това.

На критика за това, че поправката за тайните арести е минала, а това не е отразено на сайта на парламента, той се оправда, че заседанието го били давали по телевизията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране