07.04.2019 | 12:52
ГЕРБ: БСП и ДСБ са взимали пари от Цветан Василев
Депутът Тома Биков вижда атаки с компромати

„БСП и ДСБ са в неформална коалиция и имат общи спонсори. Неформалният лидер на тази коалиция е президентът Радев“. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Според него партиите са взимали пари от скандалния банкер Цветан Василев.

Той коментира предстоящите избори за Европейски парламент и посочи, че десницата в лицето на общото явяване на ГЕРБ и СДС се е консолидирала, докато вляво се наблюдава неформален съюз между БСП и ДСБ.

„Например вчера г-н Радан Кънев каза, че голяма част от избирателите им били склонни да гласуват за БСП“, каза депутатът и добави, че компроматната атака срещу ГЕРБ се провежда от хора, свързани с Демократи за силна България, а полза от нея има БСП.

„И двете партии например са получавали пари от бившия собственик на КТБ Цветан Василев, посочи Биков.

„Ние зададохме въпрос дали госпожа Корнелия Нинова е дала 30 милиона на Михаил Миков, за да отстъпи лидерския пост в БСП и все още чакаме тя да ни отговори – с да или с не, а не с насмешка. Той посочи, че самият Михаил Миков е отказал коментар.

„Ние имаме право да задаваме въпроси и да правим журналистически разследвания, нали това е модерното. Направили сме журналистическо разследване и питаме – така, както например госпожа Йончева пита дали 40 % от цената на обществените поръчки за магистралите се връща под формата на рушвет“, каза депутатът.

Той добави, че в ГЕРБ имат информация, която се базира на хора от БСП, участвали в тези процеси.

Според депутата в тази предизборна кампания няма да става въпрос за същината на избора, който ни предстои.

„Очевидно е, че европейските избори се възприемат от опозицията като възможност за събаряне на властта без зад това стои конкретно намерение за упражняване на властта. Те и друг път са правили това. Политическите кризи не са задължително лоши и безсмислени, те са лоши и безсмислени, когато са предизвикани изкуствено“, коментира Биков.

Според него сме свидетели на компроматна атака.

„Съветници на президента наричат корупция изповядването на данъчна оценка на един апартамент. Това е абсолютно сбъркано. Корупцията е нещо доста по-сложно“, каза депутатът от ГЕРБ и коментира, че ако „те не могат да дефинират проблема, не може да се очаква да дадат и решение“.

Той добави, че всички закони, позволяващи на обществото да проследява имотното състояние на политиците и да следи за конфликт на интереси, са приети от ГЕРБ.

„Изповядването на апартамент на данъчна оценка може би не е етично, но не е престъпление“, каза Биков.

Той коментира, че доказателства за корупция при т.нар. Апартаментгейт няма, но замесените в скандала са подали оставка от държавните си постове само при наличието на „сянка на съмнение“.

„Това го прави само ГЕРБ“, каза депутатът.

„ГЕРБ ще спазва етичния стандарт, който налага, а който не може да го спазва, да ходи пред хората и да се оправдава. Ние нямаме намерение да се оправдаваме, защото хората, върху които е паднала сянка на съмнение, вече са подали оставка“, добави той.

Депутатът каза, че искането на БСП за отстраняване на шефа на Антикорупционната комисия още не е внесено в парламента, но когато постъпи ще бъде разгледано. Биков добави, че и върху Пламен Георгиев е паднала сянка на съмнение и припомни, че премиерът Борисов е призовал и Георгиев, и председателя на ВКС Лозан Панов, и заместник-главния прокурор Борис Сарафов да подадат оставки или да излята в отпуск, докато тече разследването за апартаментите.

„Каквото за нас, това и за другите“, каза още депутатът и добави – „Ние сме подложени на публичен линч и ще го изтърпим“.

„В такава среда всеки е виновен до доказване на противното, но не може да има двоен стандарт и някои да са невинни да доказване на противното“, обобщи Биков и добави, че ще е много трудно за Пламен Георгиев да изпълнява задълженията си като шеф на Антикорупционната комисия при разклатеното обществено доверие в него.

3 коментара

  1. Асен каза:

    Покрай фараонът Цветан Василев доста хора се облажиха.

  2. Полина каза:

    Василев , за да прикрие кражбите си толкова години и в такива размери яко е давал подкупи

  3. Мартин каза:

    Нали медиите писаха, че дори дясната ръка на Корнелия Нинова от БСП – Елана Йончева е получавала пари от Цветан Василев в нейна офшорка?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране