13.11.2017 | 17:03
ГЕРБ чака подпис от „златния пръст“ на Нинова
Отпада давността на престъпления при приватизацията?

ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ. В член 31 ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 г., разясни той.

В алинея 7 се казва, че не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството. За промени в Kонституцията по отношение на давността на приватизационни престъпления по-рано днес се обявиха и от ДПС. Крайният срок е фиксиран на 2017 година, защото към момента има около 20 нераздържавени държавни търговски дружества и те са в забранителния списък, обясни Кирилов. Ще бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията – съд и прокуратура, разясни депутатът от ГЕРБ.  Той подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията като сред тях са били и поправки в Наказателния кодекс. В крайна сметка промените в Конституцията са най-правилното решение по думите на Кирилов и най-добрият начин да се види как е била разпределено огромно държавно и общинско имущество за споменатия период. ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриотите, на ДПС, а „Воля“ неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия. За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарна зала – 180 гласа. ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП.

„Златният пръст“ на Нинова

Очакваме и „златният пръст“ на Корнелия Нинова да се подпише, коментира Десислава Атанасова. „Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише“, добави още тя.

Тъй като през 1997 г. МС и Министерството на търговията и туризма тогава основно се е занимавало с приватизация, основният приватизатор Корнелия Нинова фигурира в две заповеди на министъра на търговията и туризма тогава – едната е от юни 1997, в която заповед Нинова е визирана като нов член на съвета на директорите на външно търговско дружество. А два месеца по-късно вече в заповедта отново на министъра Нинова влиза в съвета на директорите на друго дружество – Техноимпекс ЕООД, каза Атанасова.

За това друго дружество сме говорили много. Нинова, освен, че е управител на Техноимпекс ЕООД, заменя и друг неин партиен и в момента колега, г-н Спас Панчев, добави депутатката от ГЕРБ. През месец май вече ексдепутатът Антон Тодоров заяви от името на ГЕРБ от парламентарната трибуна следното: „Г-жа Корнелия Нинова каза, че БСП никога не е участвала в приватизация и не е участвала в това, което нарича „сдружения за кражби и грабежи”. А приватизирането на външно-търговското дружество „Техноимпекс”, което само в една столица – Хараре, има активи за милион и половина? Тя, което приватизира с РМД за сумата от 70 хил. долара. Как ви се вижда? Това участие ли е в бандитска приватизация?”.
Ако целта на предлаганите промени е само да се дискредитира някого, промените нямат смисъл, заяви по БНР Калоян Паргов от левицата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране