Зареждане

Напишете

ПОЛИТИКА

ГЕРБ чака подпис от „златния пръст“ на Нинова

share

ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ. В член 31 ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 г., разясни той.

В алинея 7 се казва, че не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството. За промени в Kонституцията по отношение на давността на приватизационни престъпления по-рано днес се обявиха и от ДПС. Крайният срок е фиксиран на 2017 година, защото към момента има около 20 нераздържавени държавни търговски дружества и те са в забранителния списък, обясни Кирилов. Ще бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията – съд и прокуратура, разясни депутатът от ГЕРБ.  Той подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията като сред тях са били и поправки в Наказателния кодекс. В крайна сметка промените в Конституцията са най-правилното решение по думите на Кирилов и най-добрият начин да се види как е била разпределено огромно държавно и общинско имущество за споменатия период. ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриотите, на ДПС, а „Воля“ неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия. За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарна зала – 180 гласа. ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП.

„Златният пръст“ на Нинова

Очакваме и „златният пръст“ на Корнелия Нинова да се подпише, коментира Десислава Атанасова. „Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише“, добави още тя.

Тъй като през 1997 г. МС и Министерството на търговията и туризма тогава основно се е занимавало с приватизация, основният приватизатор Корнелия Нинова фигурира в две заповеди на министъра на търговията и туризма тогава – едната е от юни 1997, в която заповед Нинова е визирана като нов член на съвета на директорите на външно търговско дружество. А два месеца по-късно вече в заповедта отново на министъра Нинова влиза в съвета на директорите на друго дружество – Техноимпекс ЕООД, каза Атанасова.

За това друго дружество сме говорили много. Нинова, освен, че е управител на Техноимпекс ЕООД, заменя и друг неин партиен и в момента колега, г-н Спас Панчев, добави депутатката от ГЕРБ. През месец май вече ексдепутатът Антон Тодоров заяви от името на ГЕРБ от парламентарната трибуна следното: „Г-жа Корнелия Нинова каза, че БСП никога не е участвала в приватизация и не е участвала в това, което нарича „сдружения за кражби и грабежи”. А приватизирането на външно-търговското дружество „Техноимпекс”, което само в една столица – Хараре, има активи за милион и половина? Тя, което приватизира с РМД за сумата от 70 хил. долара. Как ви се вижда? Това участие ли е в бандитска приватизация?”.
Ако целта на предлаганите промени е само да се дискредитира някого, промените нямат смисъл, заяви по БНР Калоян Паргов от левицата.

бутони за социални мрежи

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.