21.05.2018 | 19:56
ГЕРБ губи всички частични избори

Предсрочните избори за местен кмет, проведени в неделя завършиха с поражение за партията на премиера Бойко Борисов.  На 20 май частични избори се проведоха в 2 общини и 8 кметства в  страната. ГЕРБ успя да спечели само две населени места.

В едно от кметствата е преизбран досегашен функционер на партията, който обаче се яви като независим кандидат. На тези избори водещата опозиционна сила в лицето на БСП участва в битката за пет кметски места. В четири от тях Столетницата  е първа и отива на втори тур. Само два от тези балотажа са срещу партията на Борисов. ГЕРБ губи и в петте избора, където се изправя срещу БСП. Кандидатите, издигнати пряко от левицата печелят в:  с. Лясково, с. Галиче и с. Беден  и с. Макреш, където издигнатият от ГЕРБ Николай Ненчев се класира трети с малко на 20%.

Макар и частични, и тези избори не се разминаха без сигнали за нередности. Представители  на БСП в секционната избирателна комисия (СИК) на Галиче алармираха за установени от тях фалшификации в протокол от изборите за кмет на селото, съобщиха от пресцентъра на партията. Според застъпниците протоколът, който показаха в 19:15 е попълнен с  отбелязан час  – 20:15, който тогава все още не е настъпил. От левицата подчертаха, че председател на СИК, в която е оформен документът с невярно съдържание е баща на депутат от ГЕРБ. (Припомняме, че до предсрочни избори в селото се стигна, след като бившият кмет Ценко Чоков  на селото получи 4,5 г. ефективна присъда – за отвличане, палеж на кола и за средна телесна повреда.

Въпреки опитите за манипулации в с. Галиче, кандидатът на БСП Веселин Тушинов се класира първи, следван от Страхил Стоянов от ГЕРБ. Врачанското село не успя да си избере кмет на първи тур и кандидатите на двете партии отиват на балотаж, който ще се проведе в следващата неделя – 27 май.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране