07.12.2019 | 11:13
ГЕРБ имитира реформа на прокуратурата
Правителството на практика не се съобрази с препоръките на Венецианската комисия

Спешните предложения на ГЕРБ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които правителството уж се съобразява с препоръките на Венецианската комисия, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, само имитират реформа и едва ли ще премахнат недосегаемостта на началника на държавното обвинение. В последния доклад на ЕК се казваше, че България трябва да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия за премахване на безконтролността на главния прокурор.

Това стана ясно по време на извънредното заседание на Министерския съвет днес, на което министърът на правосъдието Данаил Кирилов представи промените в НПК и Закона за съдебния съвет, писани на коляно, след като Венецианската комисия излезе с критичния си доклад за първоначалните намерения на ГЕРБ.

Проектът, представен в събота и непреминал задължителното обществено обсъждане, не предвижда препоръчаните от Венецианската комисия правомощия и на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от Съдийската колегия да внасят предложение за разследване на главния прокурор, нито да бъде намален кворумът от 17 гласа от ВСС за отстраняване на главния прокурор, както и да бъде въведен съдебен контрол върху постановленията за отказ да се образува наказателно разследване.

Управляващите са се спрели на идеята да има „независим прокурор“, който да се занимава с делата срещу главния прокурор.

В законопроекта няма и дума за настояването на експертите за генерални промени в начина на сформиране на Висшия съдебен съвет.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Имитация на работа както винаги,след като правителството получат критики от ЕС започва дълъг мисловен процес. Целта им е за не как да решът пробема а как да имитират работа за да заобиколят проблема. Измисля се нова агенция или нова работна позиция за борба с корупцията (забележително е че всяка нова агенциа или пост е за борба, а не за унищожаване на корупцията и престъпноста) назначава се доблестен наш мързелив или/и некомпетентен човек.Който отново започва ПР акций по телевизията, получава си голямата заплата и състоянието на корупцията си остава същотото. Корумпираните играчи са същите във власта и НС а на тях не им трябва агенция или такъв умен и работлив служител или агенция който да преследва тъмните им сделки и кражби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране