20.05.2017 | 19:30
ГЕРБ иска да санира Покрития мост в Ловеч
По проект ще премахват дървената му обшивка, а покривът ще се преустрои с метална конструкция от неръждаема стомана, облечена в стъкло

Близо 3700 подписа има вече под петицията срещу европейски проект за саниране на Покрития мост на майстор Колю Фичето в Ловеч – национален символ на България и емблема на града.

„В план е грандиозен проект на местните управници и се кандидатства за европейско финансиране за обновяване на централната градска част и преобразуването на Покритият мост от автентичния му дървен вид по проект: „Преустройство и рехабилитация на Покрит мост, гр. Ловеч”161PO001/5-02/2012/031.

Подменят  фасадата на моста с бяла мазилка, каменна облицовка и дървени елементи, стъклена фасада на входа и изхода. Редуцират се съществуващите прозорци по северната и южната фасада и се предлагат дървени пана и рамки около тях. Прави се  различна визия и промяна на обема на двете фасади на моста: северната за музеен кът – еркер от полукръгла форма (запазва се сегашния обем), а южната фасада като място за отдих – нов правоъгълен еркер за тераса.

Покривът да се преустрои с метална конструкция от неръждаема стомана, облечена в стъкло. На моста ще бъде променено осветлението в екстериора и интериора, ще се изградят водопроводи, канализация, климатизация. Предвижда се  дървената обшивка на моста да бъде премахната и от четирите му фасади и да се приложат „мерки за енергийна ефективност-полагане на топлоизолация (стериопор, фибран) по фасади, под и покривни пространства”.

Това алармират авторите на петицията.

Емблемата на Ловеч и символ на България – Покритият мост, е уникален по своята същност с автентичният си вид и единствен по рода си на Балканския полуостров.  В Европа съществуват само още три подобни моста – в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

1 коментар

  1. ama каза:

    Както добре е известно, това не е моста на Кольо Фичето. Той е изгорял, а на негово място сега съществуващия мост е построен о архитект през 20 век. Така че каква автентичност, какви 5 лева. Двата моста имат различна архитектура!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране