29.08.2015 | 0:31
ГЕРБ издига осъден за кмет на Ямбол
Скандалният Георги Славов пак бе избран да представлява партията на Бойко Борисов въпреки ефективната си присъда

Досегашният кмет на Ямбол Георги Славов бе издигнат за трети мандат, въпреки че срещу него има влязла в сила присъда. За това алармираха жители на Ямбол, след като на 18 август Цветан Цветанов представи Славов като кандидат на ГЕРБ.

Темида няколко пъти се произнесе по действията на Славов като управленец. В края на 2011 г. Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата на Ямболския окръжен съд, с която кметът бе признат за виновен в престъпление по служба. Според обвинението от 2008 г. до март 2010 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, и с цел да набави облага за „Диана Комерс 1“ ЕООД в размер на 2,024 млн. лв. Славов е нарушил служебните си задължения и е превишил властта и правата си.

Той е причинил вреди на общинския бюджет в посочения размер, обяви прокуратурата. Фирмата трябвало да изгради улични водопроводи и улична канализация по улица „Ген. Заимов“ и ул. „Граф Игнатиев“ в Ямбол. Според обвинението кметът е възложил изпълнението на фирмата, а едва след това фиктивно е възложена и обществена поръчка.

Славов бе осъден на затвор три години и осем месеца и на „лишаване от право да заема длъжност кмет на община“. „След направен задълбочен анализ на доказателствата, с нужната конкретика за време, място, механизъм на осъществяване, вредоносен резултат и субективно отражение на всички обективни дадености в съзнанието на подсъдимия, решаващият съд обосновано е приел, че обвинението е доказано по безспорен и категоричен начин“, посочи решението на въззивния съд. Той прие, че проведената от общината процедура по Закона за обществените поръчки е формална, дори фиктивна, тъй като е осъществена, след като кметът вече е възложил на фирмата „Диана Комерс 1“ да извърши строителство и са договорени параметрите на договора.

Съдът смята, че подсъдимият е допуснал грубо нарушение на Закона за общинските бюджети, тъй като в момента на сключване на договора общината не е разполагала с бюджетни средства за обезпечаване на това задължение.

Заради допуснатите от Славов многобройни злоупотреби окръжната прокуратура в Ямбол поиска отстраняването му от длъжност още през януари 2010 г. Окръжният съдия Петя Жекова отхвърли иска. Мотивът й беше, че кметът е в отпуск и няма да пречи на разследването. Според присъстващи в залата неофициалният повод за решението й е натиск от тримата ямболски депутати от ГЕРБ, най-вече на новоизбрания конституционен съдия Анастас Анастасов, който бил пряк началник на Жекова до юли 2009 г.

Няколко месеца по-късно кметът Славов беше осъден от друг състав на окръжния съд на 5 г. затвор и лишаване от право да заема тази длъжност за 4 години. Въпреки това Борисов и ГЕРБ не оттеглиха доверието от него като областен лидер на партията. Напротив, започнаха атаки срещу съдия Гергана Кондова, наложила наказанието, и семейството й, както и проверки срещу общинските съветници, подписали сигнала до прокуратурата за кметските злоупотреби. В крайна сметка Бургаският апелативен съд потвърди присъдата.

За предизборната си кампания през 2011 г. Славов засне клип, в който мяташе юмруци като герой от филма „Матрицата“. Филмчето показваше как е преобразил Ямбол от изостанал в проспериращ град. Във финалните кадри кметът кара „Ауди“ и е преследван от мафиот с „Мерцедес“. Двамата влизат във физически сблъсък, като Славов побеждава с хватки от карате. Дело срещу Славов се водеше и за разрушаването на прословутия блок 20 в Ямбол, по което той бе оправдан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране