18.12.2017 | 0:01
ГЕРБ измисли комисия, която да гледа молбите за новите онколекарства
Президентът обвини управляващите, че губят своя човешки облик

Комисия към Министерството на здравеопазването ще решава поотделно случаите с онкоболни пациенти, нуждаещи се от скъпи иновативни лекарства. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след спешна консултация с премиера Бойко Борисов.

В четвъртък 126 депутати от ГЕРБ, ОП и „Воля“ отхвърлиха президентското вето върху мораториума на скъпи иновативни лекарства. Решението на мнозинството накара президента Румен Радев да ги обвини в липса на човечност и морал. Управляващите са на път да загубят човешкия си облик, възмути се той. „Има моменти, когато става въпрос за човещина, когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент“, заяви държавният глава и подчерта, че казусът с лекарствата е преди всичко морален въпрос.

Гневната реакция на Радев и общественото недоволство активизираха гербаджиите, които с медийни участия опитаха да смекчат случилото се. „Всеки пациент, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи здравна помощ. Няма да лишим нито един пациент от лекарства, които се използват в ЕС. Комисията към МЗ ще разглежда случаите и ще взема решения за закупуването на необходимите медикаменти. За всеки случай остава условието 1/3 държави в ЕС да прилагат тази практика“, обясни здравният министър. Според него това не било мораториум върху нови лекарства, а временна едногодишна мярка за стабилизиране на бюджета на НЗОК. „МЗ ще поеме заплащането на медикаментите за онкологични заболявания. Механизмът, който създаваме, гарантира лечението на пациентите, които имат онкологично заболяване и нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК“, добави той.

Шефката на парламента Цвета Караянчева продължи да обвинява опозицията в политизиране на проблема. „Има едни 300 милиона, които се дават за онкоболни. 74% от тях са за иновативни терапии и комисия ще определя и в момента дали за тези хора, които нямат вече никаква алтернатива, да се закупи съответната молекула от министерството“, каза Караянчева. Съпартийката й Менда Стоянова  добави, че мораториумът е за 32 нови за пазара молекули, но не всички били за онкоболни, само 4 нямали заместител. „За две от тях има 23 души с редки заболявания, за останалите две 1500 са болните, за които здравното министерство ще осигури средства. Нямаме знак от премиера за преразглеждане на ветото и аз не виждам причина за това“, заинати се Стоянова.

Междувременно Корнелия Нинова потвърди намерението на БСП да внесе конституционна жалба за мораториума върху новите молекули. „Г-н Борисов каза, че ще преосмисли решението си. Това предложение е прието от МС и е влязло с неговия подпис“, възмути се лидерът на БСП. Тя припомни, че предложението за мораториума е гласувано шест пъти и от ГЕРБ всеки път са гласували за него. „Изведнъж, след толкова гласувания, те откриват, че има проблем. БСП, пациентските организации, болни хора им казваха да не го правят, защото убиват човешки същества. Те дори не ни чуха, защото са си самодостатъчни“, каза тя.

Според нея в случая има отказ на държавата да се грижи за свои граждани, самонадеяност, корупция, пренебрегване на решение на парламента и еднолично вземане на решение от премиера. Държавният глава заяви, че ще приеме всяко решение на управляващите за преразглеждане на наложения от тях мораториум и засега ще изчака със сезирането на Конституционния съд. Радев посъветва Ананиев „да пренастрои мисленето си, ако не иска да попадне бързо на пързалката за министри на здравеопазването“. Цветан Цветанов от ГЕРБ отново видя фалшиви новини по темата и си позволи да посъветва държавния глава да чете повече.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране