16.05.2017 | 0:01
ГЕРБ не ще да купува ЧЕЗ
Властта се оправдава с липсата на пари, Албания вече си взе обратно бизнеса от чехите

ГЕРБ не иска да купува акциите на ЧЕЗ в България. Това стана ясно вчера от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. На този етап България няма как участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ, заяви вчера пред журналисти Петкова във връзка с възможността страната ни да си върне контрола над ЧЕЗ.

Вече стана известно, че чешката компания ЧЕЗ планира да продаде целия си бизнес у нас, в това число – и разпределителното дружество, което осигурява електричество на близо 2 милиона потребители в страната. Още през януари от ЧЕЗ обявиха, че тестват пазарния интерес към бизнеса си в България. Чешката компания е собственост на чешкото правителство.

През 2004 г. България продаде мажоритарните дялове от 67% в трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества в Западна България за 281,5 млн. евро. Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България“, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България“, лицензирания търговец на електро.

През миналата седмица румънският министър на енергетиката Тома Петку обяви официално, че румънският енергиен доставчик „Електрика“ (Еlectrica) е подал оферта за придобиване на акциите на ЧЕЗ в България. Това заявява Петку, цитиран от румънските медии. „Eлектрика“ подаде оферта и много бихме искали да придобием този пакет акции, с който ще станем регионални играчи, коментира румънският министър пред местни медии. Румънското министерство на енергетиката държи 48,7 на сто от акциите на „Електрика“, а останалият пакет се търгува на борсата. Потърсени за коментар, представители на „Електрика“ не пожелаха да коментират тази информация, уточнява  Agerpres. За желанието на румънската компания стана ясно още през април, но за пръв път потвърждението идва от министъра на енергетиката на страната. На този етап не се коментира за каква сума става въпрос.

През 2014 г. държавата Албания си възстанови  електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано именно от чешкото дружество през 2009 г. за 102 млн. евро. През 2013 г. държавният енергиен регулатор в Тирана отне лиценза на ЧЕЗ поради „липсата на инвестиции в енергийната система и невъзможността да гарантира снабдяването с ток“. ЧЕЗ върна на държавата дела си от 76 на сто в електроразпределително дружество.

През март лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако левицата спечели изборите и сформира правителство, ще бъде обмислена възможността държавата да изкупи обратно ЧЕЗ България. Нинова дори обясни, че БСП обмисля вариант бъде сформирана работна група, която да „вкара държавата“ в преговорите за покупката на тези активи. Според нея държавата трябва „да участва в ценообразуването, да помага на хората. Енергетиката е стратегически сектор и трябва да има държавна намеса“.

Нежеланието от страна на ГЕРБ в покупката на акциите Петкова обясни вчера с „това представлява един сериозен ресурс“ и с „пълната либерализация на енергийния пазар“. Да не забравяме това, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол, каза Петкова. По думите й всяко едно от тях ще трябва да се бори и конкурира с всички останали доставчици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране