21.02.2018 | 12:18
ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ свалиха Валери Жаблянов като зам.шеф на парламента
Депутат от ГЕРБ: Жаблянов е дървена комунистическа глава

С гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ парламентът освободи Валери Жаблянов от поста на зам.председател на Народното събрание. Във вота участваха 181 депутати, от които 110 гласуваха „за“. В гласуването на участваха представителите на ДПС, които напуснаха залата още в началото на дебатите, продължили почти два часа. „БСП за България” също напусна в последната част от дискусиите, но се върна за вота.

„Ако оставката на Валери Жаблянов бъде приета, „БСП за България” няма да предлага друг заместник- председател на парламента”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Нашият заместник-председател е Валери Жаблянов, ще чакаме справедливото му възстановяване на този пост от българския и европейския съд. Над вас, над нас, над всички стои Конституцията, правовата държава, разделението на властите и свободата на човека”, заяви Нинова.

Преди това Жаблянов говори около половин час, през който обвини ГЕРБ в незачитане на конституцията и на принципите на демокрацията. „Мотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощнос. За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от Правилника за работа на Народното събрание, който да представя отстраняването на председателя и зам.- председателите от длъжност. Нито един член. Посочен е само чл. 155, който няма никаква връзка с днешната дискусия и с проекта на решение”, коментира Жаблянов.

Според него мотивите за исканата му оставка показват още юридическа и политическа безпомощност. „28 години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира”, посочи още Валери Жаблянов. Той се обърна към управляващите с думите: „Управлявате пряко волята на народа и ще платите за това”. „Водим се от разбирането, че да си опозиция не е недостатък, защото опозицията коригира управлението”, допълни още той.

„Ако това, което чухме в продължение на 25 минути тук, не е комунистическа тирада и болшевизация на БСП и Валери Жаблянов не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам“. отговори Владимир Тошев от ГЕРБ . „Аз не псувам. Ако дървена комунистическа глава е псувня, се извинявам. Искам да ви кажа защо го казах. Моят баща е лежал 22 месеца в Белене, осъден от дядото, бащата или чичото на Жаблянов. 6 вола, 4 коня и 62 овци е продал дядо ми, за да откупи баща ми от Белене, за да излезе бащи ми жив и да ме има мен на този свят”, допълни Тошев.

Депутатите на ДПС отказаха да вземат участие в дебата. „Нима забравихте, че народният представител има функционален имунитет, което означава, че не носи отговорност за изказаните от него становища от тази трибуна. Този имунитет е затова, за да може да изказва своите становища, независимо дали другите са съгласни с тях. Този аргумент отпада по конституционни съображения“, посочи Йордан Цонев, цитиран от „Фокус“. „Ако тръгнем да гледаме от формална гледна точка нарушаването на правилника, това става на всяко пленарно заседание. Мога да припомня много такива случаи, това не е основание да се иска оставка“, коментира той.

„ДПС осъжда „Народния съд“ и е било последователно в тази си позиция през всички години на прехода. Днес заявяваме, че не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов. Неговата партия има нарочен документ, с който се разграничава от „Народния съд“, заяви депутатът. „Няма да участваме в този фарс, който има друга цел – да не говорим за „Луковмарш“, изтъкна той.

Искането за оставка на Жаблянов е на ГЕРБ. В мотивите са посочени изказванията на Валери Жаблянов срещу договора за добросъседство с Македония, възпрепятстване на реда в пленарна зала при отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим на 1 февруари и скандалното твърдение на Жаблянов, че Народният съд е „едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“.

Жаблянов смята, че няма причина да подава оставка, а вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че застават зад него и искането за оставката му не е аргументирано.

1 коментар

  1. Гост каза:

    Вярно, че е комунист, ама вашето не е ли диктатура като тяхната?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране