26.03.2018 | 3:24
ГЕРБ призна: Не знаем какво да правим с ЧЕЗ
Кабинетът е в паника и реално няма решение на проблема

Сделката за ЧЕЗ сериозно е разклатила позициите на управляващите, кабинетът е в паника и реално няма решение на проблема. За всичко това призна в ефира на БНР вицепремиерът Томислав Дончев..

Той дълго коментира аферата с продажбата на енергийното дружество и няколко пъти подчерта, че управляващите едва ли не са с вързани ръце. По думите му правителството е решило да поиска участие в сделката, само за да успокои обществото. Нямаше други механизми да се овладее ситуацията със създавалото се обществено напрежение, призна паниката на кабинета Дончев. Той обясни, че управляващите нямат механизми да влияят на сделката, но че такъв отговор не би задоволил българското общество. „По тази причина, малко или много извънредно, беше предприета подобна стъпка. Дали тя е безспорна – не, не е безспорна. Абсолютно откровен съм“, продължи вицепремиерът, който не за пръв път признава, че не е съгласен държавата да влиза в сделката.

Дончев се опита да обясни, че ако правителството има контрол върху част от ЧЕЗ, то потребителите на другите енергийни дружества щели да се чувстват ощетени. Ако приемем, че държавното участие гарантира по-силен контрол и по-силни механизми за спазване на обществения интерес, защо това да е валидно само за една част от територията на страната? Аз мога да поставя и други въпроси, но ситуацията малко или много беше извънредна, нямайки други механизми държавата да се намеси и се боя, че това беше единствената стъпка, добави Томислав Дончев.

Той отговори и на въпрос за предстоящата среща ЕС-Турция във Варна и настояването на БСП да бъде поставен проблемът за обезщетенията на тракийските бежанци. По думите му форматът на такива срещи не изключва поставянето на национални въпроси, но „се пирема зле от партньорите“. Няма как това да е темата, с която да започнат разговорите, защото и ЕС, и Турция имат сериозни теми за дискусии, а България е в ролята на посредник, коментира Дончев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране