25.11.2015 | 0:01
ГЕРБ прокара лобистки текст за внос на боеприпаси
Промяната в закона засяга точно определена фирма

Депутатите приеха на второ четене Законопроект за изпълнение на Конвенцията за касетъчни боеприпаси и Конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване.

Народните представители решиха възможността за внос на боеприпаси да бъде запазена, въпреки спора, че с нея се обслужват лобистки интереси на фирмите, занимаващи се с утилизация на боеприпаси. Именно в лобизъм бяха упрекнати вносителите от ГЕРБ. Караниците бяха заради текста, който разрешава допълнително вноса на касетъчни боеприпаси и мини за унищожаване. Депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Емил Димитров заяви, че промяната в закона засяга точно определена фирма. Даваме възможност в България допълнително да се внася въоръжение и гарантираме на една фирма, която е чужда, да обезопаси и да утилизира нашите боеприпаси и гарантираме, че сега Министерството на отбраната по каквато и цена да й каже тази фирма, защото ще се окаже, че е единствена, ще си плаща, обясни депутатът.

От ПФ посочиха, че само в последния месец това е четвъртият опит за прокарване на лобистки поправки, както и че ГЕРБ не е посочила дори кой е автор на текстовете. Вносителят Валентин Радев от ГЕРБ припомни, че от март има мораториум за внасяне на боеприпаси и допълни, че нямало никакъв лобизъм ,и попита колегата си дали е противник на частните фирми. Румен Гечев от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ посочи, че с приемането на текстовете се рискува животът на български граждани. Имахме няколко случая, в които хора за 300 лева на месец си рискуваха живота. Откъде-накъде ние ще превръщаме нашата хубава страна в руска рулетка за чужди оръжия, попита той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране