19.09.2017 | 20:10
ГЕРБ разчистват път за Ф-16
Румен Радев препоръча на Борисов да не чете нелепици от хвърчащи листчета

Управляващото мнозинство направи пореден ход, с който връща България в начална фаза за избор на нов самолет и така шансовете на американците и любимият на ГЕРБ Ф16 отново се увеличиха. Временната парламентарна комисия за проучване на избора за купуване на нови изтребители предлага на Министерството на отбраната да промени проекта за разходи по придобиването на нов боен самолет. Депутатите смятат, че трябва да започнем отначало преговорите за нова техника и да съберем оферти за пореден път. Днес предстои МС да се произнесе по въпроса.

В проекта трябвало да се отстранят неясноти и съмнения за ограничителни изисквания към основните варианти за реализация, свързани със схемата за плащане. Комисията препоръчва актуализация на офертите, постъпили след декември 2016 г. След това актуализираните оферти може да бъдат внесени за приемане от НС заедно със схемата за плащане. Макар да „оценява високо“ досега свършената работа, временната комисия твърди, че е имало липса на политическо ръководство и контрол на процеса, бил създаден и нормативен вакуум. Твърди се, че участието на външни ВВС експерти е било ограничено. Комисията предлага, след като България получи поредните нови оферти за изтребители, МС да получи варианти за избор.

В събота президентът Румен Радев прогнозира, че ако конкурсът се върне в изходна точка, това означава окончателно да приземим 100-годишната си авиация. Той се възмути, че е задраскан трудът на военните експерти, както и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на проблема с липсата на техника.

Позицията на президента активизира управляващите, които го нападнаха, че е лобирал на „Грипен“. Дежурният Антон Тодоров размаха хвърчащи листове с „опорни точки“, които Радев бил подготвил за срещата на Пламен Орешарски с производителя на „Грипен“ през 2014 г. Макар депутатът да се опита да обясни, че не обвинява бившия шеф на ВСС и настоящ президент в лобизъм, той промърмори, че това доказвало, че Радев е давал становище за „Грипен“.

Изявленията на Бойко Борисов, че „Грипен“ не е най-добрият избор за превъоръжаване на ВВС, бяха коментирани и от Румен Радев, който е в Ню Йорк за сесията на общото събрание на ООН. „Бих посъветвал министър-председателя да организира добре всички свои съветници и своята парламентарна група да прочетат документите. Нека тези хора четат, нека не го заблуждават с глупави становища. Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още сто такива, да излизаш и да казваш най-странни и нелепи твърдения. Нека тези хора да четат и да не го заблуждават с глупави становища“, заяви държавният глава.

Радев подчерта, че националната сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Президентът призова Борисов да не дели страната и секторите на порции. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната, коментира той процедурата за купуване на нови бойни изтребители. Президентът съжали, че с темата за прословутите изтребители вече са досадили на целия български народ. Искам да напомня на премиера, че ресурсите са у него, но и отговорността е у него, обобщи той избора за нова техника за армията. Радев уточни, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен“.

3 коментара

  1. САЩ - ШАПКАРИ со пищоле на гъзо каза:

    СВЕТОВНИТЕ ТЕРОРИСТИ САЩ задействаха Глобалния закон ЗА ОГРАБВАНЕ на банкови влогове ПО СВЕТА -САЩ са участвали в изтезания, убийства, сексуално насилие във много държави напр. Лаос,Камбоджа ,Панама , Малайзия ,Никарагуа, Бразилия, Аржентина,СЪРБИЯ , ЛИБИЯ ,или ГУАНТАНАМО- АМЕРИКАНЦИТЕ НА СЪД ВЪВ ХАГА , , НО БЕЗ ПИЩОЛЕ НА ГЪЗО , да еб- тия кравари смотани , неграмотни !

  2. Да идват братушките , със атомните централи и тръбите за ГАЗ – -ДА ЖИВНЕ НАРОДА каза:

    мелницата на световната ненавист към бомбаджиите- янки ,крадците на коне и крави от МЕКСИКО И КАНАДА, , , геноцида срещу индианците – 90 000 000 от тях избити за 200 год. -работи бавно но сигурно!
    Сигурно е , че всеки е чувал за КУ-КЛУКС-КЛАН, и за обесени , , или изгорени негри по дърветата като вурст-сосиски- сосиджис ?
    Досега тъпите американци носеха еврейските мошеници -банкери на гърба , , , кой ли ще е следващото магаре- донор ?? ПГОГРЕСИВНА ИВРОПЪ?
    „God’s mill works slowly ,but constantly!“

  3. БУДАЛАТА БОЙКО ,ЛИЗАЧА НА АМЕРИКАНСКИ СПАРЕНИ ТОПКИ ОТ ЦЕНТРАЛАТА НА ЦРУ-то в СОФИЯ ! каза:

    КАК изглежда анексията на САЩ във ИСТ. ЕВРОПА – ИДВАТ МИРИКАНЦИТЕ ,И НА НАШ ТЕРЕН ШИБАТ ВЪВ УШИТЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ , , А ТЕ МЪЛЧАТ КАТО ДЪРТИ КУРВИ!
    БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПУТАТИ СЪС СВАЛЕНИ ГАЩИ И ИЗДУПЕНИ ,НИ ПРОДАВАТ ЗА ЖЪЛТИ МАНГЪРИ,от страх за спестяванията си на ЗАПАД ,от крадените ЕВРО-ЗАЕМИ И СУБСИДИИ !
    Да идват братушките , със атомните централи и тръбите за ГАЗ – -ДА ЖИВНЕ НАРОДА ,ЧЕ С ТИЯ ПЕНСИИ по 80 -90 евро , , , 170-180лв – си е чист ЕВРО-ГЕНОЦИД!
    Пенсионния фонд е отдавна ограбен от ГЕРБ ,И НЕГОВИЯ ГАУЛАЙТЕР- БУХАЛКАДЖИЯ-агент БУДА, БУДАЛАТА БОЙКО ,ЛИЗАЧА НА АМЕРИКАНСКИ СПАРЕНИ ТОПКИ ОТ ЦЕНТРАЛАТА НА ЦРУ-то в СОФИЯ !

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране