27.04.2017 | 20:16
ГЕРБ в Пловдив козирува на Борисов с размисли за БМВ и пулса на времето
Общинският съвет под тепетата отхвърли съдружие с Георги Гергов в Международния панаир след панаирджийска сесия

С размисли за „пулса на времето“, автомобилите БМВ и „тежка е царската корона“ ГЕРБ-Пловдив послуша лидера си Бойко Борисов и отхвърли съдружие с Георги Гергов в Международния панаир. 20-те процента акции бяха подарени на общината не от друг, а от второто правителство на Борисов. Пловдивските съветници ги приеха на 13 април, след като 8 месеца преди това се противяха. След последните скандали в държавата обаче Борисов прозря, че сделката засяга „личните интереси“ на социалиста Гергов и заповяда незабавен отказ от дял в панаира.

Формалният повод за сесията бе фактът, че областният управител Здравко Димитров е спрял решението за приетите преди 2 седмици акции, тъй като липсвало съгласие на Агенцията по приватизация. Още в началото стана ясно, че на кмета Иван Тотев и мнозинството на ГЕРБ ще им трябва цялото знание за дух и материя, за да оправдаят поредното обръщане на 180 градуса. Тотев стана и разказа за автомобил на БМВ, който се управлявал сам, обаче хората не искали да се качват в него. „Така и скоростта на приеманите решения невинаги отговаря на настроенията на обществеността“, заяви той.

След тази странна логика декларира: „Преди две седмици не малка част от пловдивчани искаха да вземем акциите и да построим Дом на операта в панаира. Но вече имаме други очаквания, трябва да чуем пулса на времето. Има нова ситуация.“ „Тежка е царската корона, когато си управляваща партия. Готови сме да направим крачка назад, тъй като това е за доброто на града ни“, каза пък Радослава Ташкова от ГЕРБ, цитирана от пловдивските медии.

Съветниците от другите партии дадоха още по-голям принос за панаирджийския характер на сесията. „Днес ни правят на животни от зоопарка! След като има закон за защита на животните, има ли закон за защита на общинските съветници?“, патетично попита шефът на социалистите в съвета Николай Радев, който застана зад сделката с Гергов. Истинската звезда на микрофона обаче бе съпартиецът му Иван Петков, по прякор Бебето, който застъпи обратната теза. „Крайно време е тази олигофрения с Пловдивския панаир да спре. Да откажем акциите!“, рече Петков. Той намеси Оскар Уайлд и героя му Дориан Грей, описвайки лицемерието на ГЕРБ, и сантиментално разказа за завета на баба си, че политиката е лека жена. Дани Каназирева („Съюз за Пловдив“) също се възпротиви на сделката, обаче получи упреци, че се е превърнала в „пловдивския Радан Кънев“ – хем критикува общинската власт, хем има хора в нея.

Тъжни новини сполетяха Варна. През лятото правителството подари другата част от държавните акции на морския град, възлизащи на 29%. Целта бе да развива пловдивското изложение, а на по-късен етап да замени собствеността срещу дела на Гергов в терена, известен като Дупката. Нищо от това обаче няма да се случи, тъй като ръководството на ГЕРБ и Борисов наредиха Варна да върне акциите на Министерството на икономиката. Партията се мотивира с „париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ“ и „продължаване на действията за консолидация на държавната собственост“ – обратно на предприетото досега раздържавяване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране