18.02.2020 | 23:01
ГЕРБ въведе задължителна винетка за столични квартали
Въпреки обещанието Северната скоростна тангента и пътищата за Банкя и Панчарево остават платени

Всички автомобили, които преминават по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, трябва задължително да имат електронна винетка, стана ясно от думите на Георги Балабанов от Националното тол управление. Това се случва въпреки обещанието отпреди повече от година на премиера Борисов и на столичния кмет Йорданка Фандъкова за преминаването по тези пътища да не се плаща. Така на шофьорите без винетка са наложени санкции.

АПИ все още води преговори със Столичната община за статута на тези пътища, обяви Балабанов. Той каза още, че такива спорни пътища има покрай много населени места и за всеки случай се водят разговори.

В началото на миналата година премиерът Бойко Борисов лично обяви, че по столичната Северна скоростна тангента ще се пътува без винетка, въпреки решението на правителството от края на 2018 г. пътуването да е платено. На 31 декември 2018 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова написа във фейсбук, че пътуването по Северната скоростна тангента временно ще става без винетка, докато пътят бъде изваден от списъка. Сега обаче се оказва, че повече от година това не е направено. Освен това хората са санкционирани, след като са били заблудени от премиера и столичния кмет, че могат да карат без винетка.

„По тези пътища към момента трябват винетки. АПИ все още води преговори със Столична община за статута на тези пътища. В момента, в който имаме яснота по този казус, ще дадем информация“, каза Балабанов. От думите му се разбира, че повече от година Агенция „Пътна инфраструктура“ и общината не могат да се разберат за тези пътища. Ако отпаднат винетките, това означава отсечките да бъдат прехвърлени на местната власт и тя да отговаря за поддръжката им. По тези пътища няма монтирани рамки на тол системата, затова за нарушители следят служителите на тол полицията, обясни Балабанов. Експертът каза още, че такива спорни пътища има покрай много населени места и за всеки случай се водят разговори. „Процесът е динамичен, когато има промяна, това ще се отрази на картата, показваща участъците, за които е нужна винетка“, обясни Балабанов.

Вече всички камери на системата следят шофьорите за това дали имат закупена електронна винетка. От АПИ съобщиха, че само за ден камерите са заловили 730 нарушители, докато тол полицията – едва 75 автомобила, които са си платили на място компенсаторната такса от 70 лева. Тя важи за един ден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране