10.01.2017 | 13:50
ГЕРБ вкарват Радев в патова ситуация
Конституцията не съдържа изрични срокове, в които новоизбраният президент да разпусне НС

Новоизбраният президент Румен Радев може да удължи живота на парламента, но в разумен срок. Искането на ГЕРБ е предизборен ход, коментират юристи и политолози. Преди два дни от партията на Бойко Борисов призоваха Радев да не бърза с разпускането на Народното събрание, за да има време да бъде приета мажоритарната система за гласуване, одобрена на референдума. Вчера от ГЕРБ дори заявиха, че в четвъртък внасят законопроект.

Конституцията не съдържа изрични срокове, в които новоизбраният президент да разпусне НС, той назначава служебно правителство с указ и „в разумен срок“ трябва да разпусне парламента с друг указ, коментира пред БНР преподавателят по конституционно право Атанас Славов.

„Тоест, няма много време за удължаванетo. Разбира се, ако има политически консултации, които новият президент със сигурност ще направи, и там се постигне споразумение между партиите още колко живот да бъде даден на този парламент, може този срок да бъде изтеглен малко напред. Но, повече от няколко седмици, аз не виждам как може да бъде изтеглен този срок, защото тогава навлизаме в една много странна хипотеза на полупрезидентско управление, където президентът ще договаря с партиите в парламента изпълнението на функциите и на служебното правителство, което не е смисъла на Конституцията“, каза още той.

Славов уточни, че по закон няма изискване животът на референдума да е обвързан с парламента, в рамките на който е проведен. За сметка на това има конкретни срокове, които парламентът трябва да изпълни, за да вземе решения, които съответстват на изразената воля на референдума.

„В случая, в който сме – т.е. има проведен референдум, но той не е стигнал прага за задължителност, а поне докато не приключи делото във Върховния административен съд (Слави Трифонов обжалва решението на ЦИК, че 12 000 гласа не стигат допитването да е задължително – б.р.) такава е ситуацията, парламентът трябва в тримесечен срок да вземе решение какво ще прави, как, какви промени ще направи законодателството?“, добави юристът.

По думите му НС може да приеме решение, че в бъдеще трябва да бъдат променени законите в съответствие с решенията от референдума. „Ако някой си прави пиар, казвайки как той е много за мажоритарно гласуване, но времето не му стига, за да изпълни волята на гражданите, това е по-скоро жалко, отколкото израз на съобразяване с волята на народа“, каза още Славов.

И политологът Стойчо Стойчев коментира пред радиото, че искането на ГЕРБ Румен Радев да не разпуска НС е предизборен ход. „Не се прикриват далавери (както твърди БСП – б.р.), това е абсолютно предизборен ход. Като излезеш с аргумента: „Дай още една седмица на парламента, за да гласуваме това, което народът иска“, ако президентът Румен Радев в този момент откаже, той се показва като, едва ли не, противник на волята на народа. Ако пък удължи живота на парламента, тогава собствената партия, която го издигна, би трябвало да го обвини, че той помага на ГЕРБ да си прикрива далаверите. Просто в момента ГЕРБ го вкарват в някаква патова ситуация, от която той трудно би могъл да излезе“.

Според Стойчев, понеже повечето партии се обявиха против приемане на предложенията от референдума, изглежда предизборно добре да се покажеш като единствената партия, която следва гласа на народа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране