26.05.2015 | 10:41
ГЕРБер замесен в далавера с общинска земя
Потомствен стопанин ще бъде жестоко глобен заради решението на местните управници

Лидерът на ГЕРБ в Копривщица Радослав Йовков наема от Общината хиляди декари пасища без да има нито едно животно, съобщи bTV.

Заради застъпените декари партийният активист може да вземе 24 000 лева субсидии „без да кракът му да стъпи там”, докато на реален земеделец спират финансирането. Димитър Ватахов отглежда овце повече от 10 г. С договор ползва общинска земя за пасище на животните си. Един ден разбира, че част от тази земя вече е отстъпена на друг човек – лидерът на ГЕРБ в Копривщица, Радослав Йовков.

“Застъпената част от пасището е ето тази зад мен. Най-хубавата и най-чистата част от пасището. В случая г-н Йовков е наел 10 000 дка земя от Общината. Не му харесва неговата част, която е останала и се настанява на по-благоприятната част, за да получи субсидии. Чудя се и вие като снимате, освен моите животни – други не виждам”, казва Ватахов.

Според закона пасища се отдават само на стопани с животни. Но миналата година община Копривщица решава, че земи за паша могат да се отдават дори само при инвестиционно намерение. Така местният лидер на ГЕРБ получава земите срещу разрешение за строеж на ферма за кози.

„След като всички, подчертавам думата всички, животновъди бяха задоволени с полагащата им се мера, включително и Димитър Ватахов, аз съм получил мерата, която никой не я искаше”, категоричен е Радослав Йовков. Той твърди, че до момента на интервюто не е получил „една българска стотинка”.

Според животновъда обаче, заради застъпените декари партийният активист може да вземе 24 000 лева субсидии „без да му е стъпва кракът”, докато на него му спират финансирането.

Според разпоредбите на ЕС, не може за една и съща земя двама животновъди да получават субсидия. Решението кой да получи финансиране зависи от Държавен фонд „Земеделие“. Там постъпват по соломоновски.

„На този етап, тъй като двата договора са с абсолютно еднаква тежест и двата бенефициента са лишени от подпомагане”, обяснява експертът „Директни плащания” в ДФЗ Гергана Симонска. По думите й начинът на поддържане на площите зависи от културата, която е декларирана. Т.е. ако е заявено като ливада – то би трябвало да се коси, ако е заявено като пасище, би трябвало да се поддържа с пашуване и съответно бенефициентът трябва да има животни.

Общината взема решение да отдаде пасището на лидера на ГЕРБ Радослав Йовков преди да бъде променен законът миналия май. „С промените, които са залегнали в закона, предимство имат животновъдите, които в момента разполагат с животни”, признава кметът Генчо Герданов. Така в случая на Ватахов предимството при отдаване на земя не е спазено според закона. Заради което той не само няма да получи субсидия, а и ще бъде глобен с близо 200 000 лева. Където и да е изгубена нишката, Димитър Ватахов остава с надеждата, че ще може да продължи да се препитава с поминъка, завещан от баща му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране