22.01.2019 | 0:01
Германия опроверга лъжата на Украйна за „окупацията“ от Русия на Керченския проток
Протокът е свободен за преминаване на всички кораби

По време на посещението си в Москва германският външен министър Хайко Маас нарече Керченския проток свободен за преминаване на всички кораби. По-рано Киев обвини Москва в „окупация“ на протока.

„Керченският проток е свободен“, заяви Маас по време на посещението си в Москва. Според неговите думи, които са цитирани от Ройтерс, преминаването на кораби през пролива по никакъв начин не е ограничено, както се потвърждава от „всички участници“.

Днес ръководителят на МВнР на Германия проведе преговори с руския си колега Сергей Лавров. След резултатите от беседата, министрите говориха на пресконференция, по време на която Лавров заяви, че Маас му е предал предложенията си за Керченския проток.

Според него властите на Федерална република Германия „са опаковали“ в документ молбата, с която се обърна към президента на Русия Владимир Путин канцлерът на Германия Ангела Меркел. В документа се предлага да се позволи на експерти от ФРГ и Франция да оценят свободата на корабоплаване в района на Керченския проток.

Лавров напомни, че Меркел е получила разрешението на Путин, но експертите не са дошли. Той обясни, че предаваният днес документ предполага „обличане на цялата тази ситуация в политическа процедура“, при което решенията ще взема Украйна. В такъв случай ситуацията може да повтори съдбата на „нормандския формат“, отбеляза Лавров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране