12.03.2018 | 12:27
Гинка не иска държавата да влезе в ЧЕЗ
От централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие

„Инерком България“ не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантира общественият интерес и доставките на електричество за българските потребители. Това се казва в интервю за „Ройтерс“ на Милена Стоева, председател на борда на директорите на компанията. В материала на агенцията се казва, че българският министър на финансите Владислав Горанов, както с други политици и анализатори, смята, че балканската страна има достатъчно инструменти, за да регулира доставката на електричество до потребителите и участието ѝ в сделката не е необходимо.

„Съгласни сме с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял в бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира публичният интерес“, казва Стоева. „Никакви офшорни компании не участват с никакъв дял в тази транзакция. В случай, че искахме да го направим чрез офшорни компании, вече можехме да сме го направили, но ние искахме да направим прозрачна транзакция“, уверява Стоева.

От централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април.

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че компанията „Инерком“ има активи за около 100 милиона лева (62,90 милиона долара), а също така е поела твърд ангажимент да приключи тази трансакция и смята да го спази.

От „Инерком“ обявиха, че се водят преговори с няколко глобално-опериращи банки, много от които нямат офиси в България, като при това никакви офшорни компании няма да участват в трансакцията. Управата на компанията е категорична, че финансирането на сделката никога не е било обсъждано с руски банки, както и че за сделката ще бъде осигурен значителен дял собствено финансиране.


2 коментара

  1. Иван Маслинков от Сливен каза:

    Покойният Академик Професор Ангел Балевски,когато искаше да подчертае някакъв неправилен израз от страна на даден студент употребяваше фразата:“ Парадокс на Евклидовата Геометрия :“ ТЪПОЪГЪЛЕН ТРИЪГЪЛНИК СЪС ТРИ ТЪПИ ЪГЛА “
    Много ми се иска да употребя същата фраза за да поясня какво представлява този Опит на Ганка от Татар Пазарджик да закупи ЧЕЗ и спекулира в България не желаейки да приеме като съучастник българската държава е един чист Парадокс на Евклидовата Геометрия.ТЪПОЪГЪЛЕН ТРИЪГЪЛНИК С ТРИ ТЪПИ ЪГЛА .
    Ако българският Народ е истински НАРОД той не бива да се остави да бъде жестоко подиграван от някаква си гинка ПО ТАКЪВ БАНАЛЕН НАЧИН .

  2. Иван Маслинков от Сливен каза:

    Съгласен съм , че някаква Гинка не желае Българската Държава да влезе в нейното предприятие ЧЕЗ. Добре тогава отговорете ми коя е тази Държава, която няма правото да заяви , че тя Държавата не желае да пусне Гинка да спекулира с нейните граждани.Не е ли това един голям парадокс?(или Гинка е много по-умна, или държавните Ръководители са недостатъчно умни?).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране