15.05.2019 | 0:01
Гласуват още днес оставката на Порожанов
Агроминистърът бе отстранен, защото не изпълнил заръката на Борисов да уволни зам.-шефката на ДФЗ

Министърът на земеделието Румен Порожанов e поредният член на правителството, принуден да подаде оставка. Тя ще бъде гласувана още днес. Точката за освобождаването и за избора на нов министър бе вкарана веднага в дневния ред на Народното събрание.

Отстраняването на Румен Порожанов не е нито заради скандалните му декларации пред КПКОНПИ с невписани имотни сделки, нито заради злоупотребите с евросредства по ПРСР, докато е оглавявал Държавен фонд „Земеделие“, а защото премиерът се вбесил, че той не е изпълнил заповедта му да уволни зам.-шефката на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова. Нейният номер фигурираше като телефон за контакти на къщи за гости в Юндола, построени с евросредства.

На 30 април земеделското министерство съобщи, че по разпореждане на премиера Порожанов е поискал оставката й. Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета, завършваше разпространената информация, в която се посочваше, че предстои проверка на къщите в Юндола. В понеделник обаче, медия разкри, че Мизова все още е на поста си. Оказва се дори, че на 30 април и на 2 и 3 май Мизова е била изпълнителен директор на ДФЗ по заместване, тъй като титулярят Живко Живков бил в отпуск. Така и не е свикан управителният съвет, за да я освободи. От МЗХ обявили, че оставката ще бъде разгледана от УС, който трябва да бъде свикан от Порожанов, „след като излязат резултатите от проверката“ на МВР и прокуратурата.

„В ефир още миналия петък казах, че всичко това трябва да приключи, и то бързо. Хората не могат да имат съмнения“, ядоса се Борисов, че медийната му изява е излязла нахалост. Който иска да си пази някого, компромис не правим към никого, закани се премиерът. Само преди дни Борисов твърдеше, че няма да иска оставката на Порожанов, защото работел добре, но бил жертва на атака.

Краткото съобщение на правителствената пресслужба гласеше вече традиционното оправдание за освобождаване на кадри от ГЕРБ и кабинета – Порожанов не желаел атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране