05.12.2017 | 1:19
Годишно населението на България се топи с 48-50 хил. души
Намаляването е съпроводено със застаряване на населението, което директно се отразява върху осигурителния модел

Три са проблемите, водещи до демографската ситуация в България – ниска раждаемост, миграция, смъртност, коментира бившият социален министър Христина Христова. По думите й темпът на намаляване на населението годишно е 48-50 хил. души, което е един български град.

Намаляването е съпроводено със застаряване на населението, което директно се отразява върху осигурителния модел, обясни Христова. 48% от напускащите родината са в детеродна възраст. На 100 души, напускащи пазара на труда, постъпват на работа 63 млади. Това е коефициент на демографско заместване, поясни Христова.

Правителството трябва да прилага методи като учене през целия живот, да се пригаждат работните места, да бъде пригодена системата на здравеопазване и образование, защото 50-60-годишните ще станат източник на работна сила на пазара на труда в бъдеще, прогнозира Христова. По думите й застаряването е ключов фактор на пазара на труда, 27 г. е средната възраст за раждане на първо дете и се очаква до 2030 г. жените във фертилна възраст да намалеят с 539 хил.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране