23.02.2018 | 0:01
Голямата заблуда „Made in Britain“
Автомобилите са класически пример проблемите, които има Великобритания

Ханс ван дер Буркхард, Politico

Безсмислено е Великобритания да трансформира търговските споразумения на ЕС, ако не може да докаже, че износът й е произведен у дома. Амбицията на Великобритания да прокара собствения си курс като търговски шампион извън ЕС е изправена пред брутална проверка на реалността: Не е достатъчен нейният износ да е обозначен с „Произведено във Великобритания“.

Надежди на заблудата

След „Брекзит“ голямата надежда на Великобритания е, че може просто да „преобърне“ търговските споразумения между нея и ЕС с други страни като Южна Корея, Япония и Виетнам. Това би означавало, че текстът на споразумението Брюксел-Отава, например, просто ще бъде копиран и залепен като нова сделка между Великобритания и Канада. Има обаче проблем. Тези сделки поставят строги изисквания за това къде се произвеждат стоки, за да се пласират за ниски тарифи. Тези „правила за произход“ имат за цел да спрат примерно Виетнам просто да реекспортира евтини китайски стоки в ЕС. Правилата са концентрирани върху това колко от стойността на продукта трябва да се създаде у дома, като се добавят всички компоненти, суровини и ноу-хау.

Автомобилите са класически пример проблемите, които има Великобритания. Британските превозни средства съдържат само 44% британски елементи, сочи Дружеството на производителите и търговците на автомобили. В същото време, докато средните нива на правилата за произход в търговските сделки на ЕС са 55% за автомобилите. Това означава, че автомобили, произведени във Великобритания, не биха се класирали при преобърнатите търговски сделки и ще се изправят срещу високи тарифи. „Тук имаме основен проблем“, каза Питър Холмс, член на Организацията за търговската политика на Великобритания. „Правителството едва сега започва да разбира, че не можем просто да пренебрегнем тези търговски сделки“, добави той, малко след като информира Министерството на международната търговия по този въпрос.

Като временна мярка правителството на Великобритания се готви да приеме идеята да остане в търговските споразумения на ЕС по време на преходен период, който може да продължи до 2021 г. или по-дълго. Една от причините за тази промяна на целта е предизвикателството, произтичащо от правилата за произход.

Говорител на Министерството на търговията заяви, че е „в дискусии с нашите търговски партньори относно прехода към тези търговски споразумения…, за да се гарантира, че фирмите продължават да работят чрез установената стойност и вериги за доставки“. „Не е изненадващо, когато трети страни казват на Обединеното кралство, че са щастливи да копират и вмъкнат търговски споразумения на ЕС“, заяви европейски дипломат, близък до преговорите за „Брекзит“. „Защото си запазват достъпа до пазара … (докато) компаниите в Обединеното кралство биха се борили да изпълнят изискванията за правилата за произход за техния износ“.

Едностранна търговия

Това е проблем за тясно свързаните вериги за доставки, които много британски компании – от производителите на автомобили до космическия сектор – имат с други страни от ЕС, които досега са се възползвали от безработицата в рамките на единния пазар. „Ние сме загрижени, че компании, които вече са стъпили в ЕС и Великобритания, ще се изправят пред повече трудности да продават продуктите си на световните пазари“, каза Глен Воън, главен изпълнителен директор на Британската търговска камара в Брюксел. Вследствие на това британските производители биха могли да бъдат принудени да внасят по-малко части от чужбина, въпреки че чуждестранните компоненти често биха били по-евтини и с по-високо качество.

Това рискува да повлияе върху чуждестранните инвестиции, ако износителите от Обединеното кралство се сблъскат със стена поради правилата за произход. За японските инвеститори това създава особена загриженост, понеже големите производители Honda и Nissan използват Великобритания като основен европейски производствен център. „Ако няма печалба от продължителни операции в Обединеното кралство – не само японски – никоя частна компания няма да може да продължи дейността си. Това е токова просто“, заяви японският посланик в Обединеното кралство Коджи Цуруока, отправяйки силно предупреждение миналия четвъртък

Кумулативно решение

В този контекст най-голямата надежда на Великобритания е, че тя може да се договори със своите търговски партньори (и Брюксел) за система, наречена „кумулативни правила за произход“, заяви Самуел Лоу, търговски експерт в Центъра за европейска реформа. Съгласно този модел европейското съдържание също ще се счита за произхождащо от Великобритания – и обратното. Просто казано, немските компоненти в британска кола все още ще се броят за европейски.

Този вид схема за взаимно признаване обаче се нуждае от споразумението между три страни. Ако ЕС и Великобритания се договорят за кумулация, всяка трета страна, която търси търговско споразумение с Брюксел, ще трябва да се съгласи с тези разпоредби поотделно във всяка сделка. Досега много малко търговски сделки предвиждат ефективно кумулиране на правилата за произход. Споразумението между ЕС и Япония е един от малкото примери, но има големи ограничения. Колите например, които са изработени от много различни компоненти, не могат да се възползват от кумулацията, обясни служител на ЕС. Други търговски партньори като блока Меркосур, който вече се опитва да наложи строги правила за произход към ЕС, за да попречат на европейските производители на автомобили да зареждат южноамериканския пазар, нямат особен интерес да приемат подобна кумулация в ключови промишлени сектори.

Това означава, че Великобритания е изправена пред трудна битка за привличането на трети страни. „За да позволим кумулирани правила за произход, например с Южна Корея, не само Великобритания, но и ЕС трябва да преговарят със Сеул“, каза Лоу. Всяко предоговаряне идва с цена, като контраискания от другата страна, предупреди той. Отварянето на многобройните търговски споразумения на ЕС би било продължително и скъпо. „Няма голям стимул за ЕС да помогне на Великобритания за това“, каза Лоу.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране