03.12.2018 | 12:22
Горанов приел безплатното жилище заради земетресението в Перник
"Ако се докаже конфликт на интереси, ще си нося последствията", заяви министърът на финансите

„Към момента, в който съм декларирал, че ползвам апартамента на Иван Сариев, аз съм преценил, че това не е конфликт на интереси, но ако Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се произнесе в друг смисъл, ще си нося последствията“.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” финансовият министър Владислав Горанов. Повод е проверката на прокуратурата за луксозен апартамент, който той ползва заедно със семейството си безвъзмездно. Жилището е в комплекс, строен от Братя Домусчиеви, а собственик на имота е кръстникът на Горанов.

Горанов дал обяснения за жилището си

„Нека започнем от това, че жилището, което обитавам, не е мое. През 2012 година, помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж (10-ти) в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца Иван Сариев. Жилището е закупено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз и в момента, в който се промени закона и трябваше тези факти и обстоятелства да се декларират, аз много мислих дали всъщност това представлява проблем за мен. В края на краищата тази преценка ще бъде направена от Антикорупционната комисия”, коментира Владислав Горанов.

Той обясни, че разликата от случая с него и този от преди години с Цветан Цветанов, е че при Цветанов има собственост, а при него – ползване. „Моята преценка е, че това не би трябвало да представлява конфликт на интереси. Ако се произнесе КПКОНПИ в друг смисъл, ще си нося последствията“, повтори той.

На въпрос как ще коментира очакванията на хората, че обикновено този, който дава нещо безвъзмездно, очаква да получи нещо, Горанов отговори, че отношенията му с Иван Сариев са от преди той да заема публични длъжности.

„Нека да се изследва – ако няма спечелени обществени поръчки, ако няма специално третирани фирми от страна на приходната администрация, по какъв начин съм попаднал в конфликт на интереси. Защото в противен случай като финансов министър, който ръководи едни от най-големите администрации в държавата, и то свързани с целия икономически живот, аз трябва да се затворя като отшелник някъде и да не се виждам с жив човек”, каза още Горанов.

По повод твърденията на малки търговци на горива, че картелът не е между фирмите на пазара на горива, а между „Лукойл” и държавата, Горанов заяви, че държавата и определена компания, колкото и да е голяма тя, няма как да сключат картел.

„Със сигурност борбата с контрабандата и намаляването на незаконната търговия с горива е голяма тема. Не очаквайте финансовият министър да заклеймява една или друга компания. За мен е важно в сектора да има достатъчно конкуренция и достатъчно прозрачност на ценообразуването, защото ако по някакъв начин те са ограничени, това би могло да създава напрежение”, каза Владислав Горанов.

На въпрос дали наистина търговците на горива работят с надценка от 1 стотинка на литър, Горанов отговори, че няма как да се знаят точните числа без задълбочена данъчна ревизия, но „в една бензиностанция има търговия на дребно и с други стоки, които до голяма степен успяват да издържат самия обект”. Той не е съгласен с търговците, че въвеждането на изискване за изписване на всички компоненти в цената на горивото в касовата бележка ще стане причина за увеличение на цените. По изчисления на финансовото ведомство инвестицията на бензиностанциите за изпълнението на новото изискване ще е около 200 лева.

„Не може от лошия пример на един служител да осъждаме цели администрации”. Така Горанов коментира темата с данъчният служител, задържан за взимане на подкуп. Той е поискал от фирма 45 хиляди лева, за да не състави акт. Проверка на финансовото министерство показала, че търговецът не е бил в нарушение, тоест става въпрос за рекет от страна на данъчния служител“, уточни министърът.

„2018 година ще приключим с 10 млрд. лева допълнително данъчни приходи в хазната в сравнение с 2014 година. В този смисъл искам да призова българските граждани да не се поддават над рекет и да осъществяват бизнеса си в съответствие с данъчното законодателство”, каза Горанов. Той беше категоричен, че приходната агенция не поставя чадър над никой от служителите си.

1 коментар

  1. Кака Пена каза:

    Наглец!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране