04.03.2018 | 11:11
Горанов против държавата да купува активи на ЧЕЗ
Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси

Правителството предложи да участва в сделката за ЧЕЗ, за да успокои клиентите на компанията, уточни финансовият министър Владислав Горанов. Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по Би Ти Ви по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея.

Той уточни, че до решението държавата да се намеси правителството е стигнало, за да успокои потребителите на ЧЕЗ в България след истерията, която е създала опозицията около сделката. „Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите“, коментира Горанов.

Финансовият министър обясни, че собственикът на „Инерком” Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, напомни Горанов.

На въпроса какво следва оттук нататък той отговори: „Ако се стигне до положително решение на чешката компания ние може директно да влезем купувайки компанията „Инерком” или част от нея, или да проведем други преговори“.

За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори. Владислав Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране