16.06.2017 | 0:01
Григор Димитров се провали на старта на сезона на трева
155-ият в света поляк Янович набързо победи българския тенисист

Григор Димитров започна сезона на трева с категорична загуба от 155-ия в света Йежи Янович. Най-добрият ни тенисист (№12 в ранглистата) не можа да се опре на мощния поляк в първия си мач на „Мерцедес Къп“ в Щутгарт (Гер) и приключи участие след 6:7 (4), 3:6 за час и 18 минути игра.

Така полякът, който през 2013-а достигна до №14 в света, направи положителен баланса си срещу Димитров – 2:1 победи. Предният им мач бе на турнира в София през февруари, когато Григор измъкна победата трудно в три сета, а след това спечели и последната титла в кариерата си.

Поставеният под №2 в схемата Димитров и Янович не достигнаха до нито една точка за пробив в подаването на другия в първия сет, но 204-сантиметровият поляк успя да се възползва от малки грешки на съперника по време на тайбрека и го взе на 4. Втората част вървя равностойно до 3:3. Тогава Григор стигна до общо три брейкбола (два от тях поредни) в подаването на Янович, но не се възползва. А още в следващия гейм полякът също получи първите си два (поредни) шанса за пробив и моментално реализира първия за 5:3. След Янович просто затвори мача, макар да завърши с по-малко асове от Димитров – 12 срещу 16. Статистиката при вкаран първи сервис е почти еднаква и на двамата (86% срещу 88% спечелени точки в полза на Григор), но решаваща се оказа успеваемостта при пласирано второ подаване. Там Янович взе 80% от разиграванията, докато Димитров само половината (11 от 22).

А само часове преди първия си мач на трева за 2017-а, Григор радостно обяви пред сайта на ATP, че идва любимият му период от тенис сезона.

„Това е един от любимите ми периоди в годината. За съжаление, можеш да играеш само 3 или 4 турнира на трева през годината и се опитвам да се наслаждавам колкото е възможно повече – каза той. – Мисля, че в началото на годината играех невероятен тенис. Като цяло, не съм твърде разочарован от клей сезона. Разбира се, можех да направя повече, но в доста мачове имах аванс от пробив, аванс от един сет и просто трябва да изчистя някои малки детайли и отново да вляза в този победен ритъм. Не е лесно, защото мисля, че последните 5-6 месеца взеха много от мен, физически и психически, но смятам, че постепенно се връщам на правилния път. Мисля, че играя добър тенис, през годината показах страхотен тенис. Смятам, че съм подобрил играта си във всички отношения, просто трябва да направя още една малка крачка, за да мога да си затварям мачовете. Играя на високо ниво във всеки турнир“.

Следващият турнир, в който Димитров ще участва е отново на трева – в лондонския клуб „Куинс“, където преди три години спечели титлата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране