10.04.2018 | 13:28
„Грипен“ аут от конкурса за нови изтребители?
Военният министър посочи, че скоро ще започнат ремонтите на наличните изтребили МиГ-29

Министерският съвет, а впоследствие и парламентът ще разгледат два проекта за модернизация на армията – за купуване на изтебители и бойни машини. Общата им стойност е 2.7 млрд. лева. Срещу тази сума страната ни трябва да се сдобие със 150 бронирани машини и 16 бойни самолета.

Осем изтребителя ще бъдат купени на първо време, а останалите – в бъдеще. Поканени за участие в търга за доставката ще бъдат изпратени до шест производители – между тях са САЩ, Израел, Франция, съобщи пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Каракачанов обаче не спомена шведските „Грипен“, които бяха класирани на първо място от служебното правителство на Огнян Герджиков при предишната процедура. Този избор доведе до напрежение между управляващата коалиция и президента Румен Радев.

Иначе военният министър посочи, че скоро ще започнат ремонтите на наличните изтребили МиГ-29, за който бе сключен четиригодишен договор с руската РСК „МИГ“. Красимир Каракачанов изтъкна, че ремонтите ще се правят в България с части от Русия. Контрактът е на стойност 81 млн. лева.

Каракачанов допълни, че намерението му е в следващите седем години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в същото време да се ремонтират и самолетите Су-25, от които в момента летят четири.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране