12.10.2017 | 9:22
Гришо премина на висока скорост през Куери и очаква нов мач с Надал
Димитров, който стартира турнира с инфарктен обрат срещу Райън Харисън, този път изигра много силен мач

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Шанхай. Българският тенисист победи полуфиналиста от „Уимбълдън“ Сам Куери с 6:3, 7:6 (3) и очаква нова среща със световния номер 1 Рафаел Надал. По-късно днес испанецът се изправя срещу Фабио Фонини от Италия в преследване на 14-и пореден успех във всички турнири.

Димитров, който стартира турнира с инфарктен обрат срещу Райън Харисън, този път изигра много силен мач. Той показа изключителна концентрация и успя да намери рецепта срещу един от най-мощните сервиси в света. Българинът показа леки колебания единствено в началото на втория сет, но бързо ги преодоля, за да приключи двубоя само за 80 минути.

Димитров записа трета победа от три мача срещу Куери и общо 40-a в 56-ия си двубой през 2017 г. Световният номер 9 се класира за седмия си четвъртфинал от 20 турнира. В петък той ще опита да достигане до фазата на полуфиналите за шести път през сезона.

С днешната победа Димитров направи огромна крачка към дебютно участие във финалите на АТП. Българинът вече има 3455 точки и много солиден аванс от 930 точки пред Куери, който е първи под чертата в ранглистата, определяща участниците в Лондон.

Димитров започна колебливо мача с Куери и още в първия сервис гейм изостана с 15:40. Българският тенисист обаче показа здрави нерви и спаси двете възможности за пробив. Той затвори гейма със серия от четири поредни точки, две от които директно от сервис.

Обратът в първия гейм даде голяма инерция на Димитров. Той спечели с лекота следващото си подаване, а в четвъртия гейм стигна до пробив и поведе с 3:1. Българинът затвърди предимството си и не го изпусна до края. Той пропусна шанс да затвори сета при 5:2 и начален удар на Куери, но го направи още в следващия гейм при свой сервис.

Втората част започна по-добре за Куери. Американецът проби на нула първото подаване на Димитров и поведе с 2:0. Българинът обаче веднага върна пробива и също го направи без загубена точка. Това се оказаха единствените геймове във втория сет, в които сервиращите показаха колебания. Двамата не получиха нови възможности за пробив и логично се стигна до развръзка в тайбрек.

Куери спечели първите две точки в дългия гейм, но Димитров бързо изравни за 2:2. Американецът отново поведе при 3:2, но българинът отговори със страхотна серия от пет поредни точки, за да сложи точка на спора в два сета.

Димитров завърши мача с десет аса и спечели 88% (37/42) от точките след вкаран първи сервис. Куери пласира две директни точки от сервис повече. Американецът обаче направи една двойна грешка повече – 4 срещу 3, и спечели по-малко точки в своите подавания. Той завърши със 78% успеваемост след вкаран първи сервис и 36% при втори срещу 42% за българина.

Димитров реализира две от петте си точки за пробив и спаси две от трите възможности, които се откриха пред Куери.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране