22.09.2019 | 23:23
Гурбетчия пребит от полицаи в Дупница
Срещу него тръгва дело по обвинение, че е нанесъл телесна повреда на длъжностно лице

Гурбетчия е зверски пребит от служители на МВР в Дупница. Когато алармира за насилието, дни след като е пуснат от ареста, срещу него тръгва дело по обвинение, че е нанесъл телесна повреда на длъжностно лице, съобщава Биволь.

Причината за задържането и побоя над Слави Бачев от Дупница е съвсем съвсем банално нарушение. „Служителите на реда“ го погват, защото бил пресякъл неправилно пътното платно и не си носел личната карта. Въпросните две лица, обвинени за побоя все още са на работа в РПУ Дупница.

Слави Йорданов Бачев не е крадец, наркодилър или какъвто и да е друг престъпник. Повече от 10 години младият мъж живее зад граница. В момента е готвач в Лондон. От повече от 15 години не живее в България. Прибира в родния си край само по време на отпуската си. На 11 август 2018 г. около 1 часа сутринта, Слави тръгнал пеш към ресторант „Струма“ в гр. Бобошево, където имал среща със свои приятели. По думите му той пресякъл неправилно улицата, която е пред ресторанта, без да се огледа. В този момент полицейска кола набива спирачки на метри от него.

Полицаите в колата обаче не реагирали, не пуснали светлини и не тръгнали да го гонят. Бачев влязъл спокойно в ресторанта и седнал на маса на терасата с неговата компания. След 15 минути до масата дошъл униформен полицай, който без да се легитимира му казал „тръгвай с мен веднага“.
От зевзеклъка до шутове в главата

Свикналият на съвсем други порядки на Острова, Бачев се проявил като зевзек и побягнал пред полицая. Когато го изморил от бягане спрял и питал какво искат от него. Тогава служителят започнал да го псува, да го заплашва и да му обяснява, че “сега ще види”. Бачев се скрил в някакви храсти до ресторанта, а полицаите започнали да обикалят с патрулката около заведението. Когато патрулката си тръгнала, Бачев се върнал на масата. След още 20 минути същият униформен отново дошъл да го търси и готвачът пак побягнал. Полицаите отново не успели да го задържат, защото той се спуснал по метална стълба в коритото на Струма.

Рентгенова снимка на счупената челюст на жертвата.

След още 15 минути Бачев решил все пак да изясни защо го търсят и сам отишъл до патрулката, с идеята да се извини. До разговори обаче не се стига. Още щом се появява, разярените „блюстители на реда“ го „подкарват“ с шутове и юмруци. Натоварват го в патрулката и докато единия униформен шофира, другия продължава да го „обработва“.

Преди районното патрулката минала през дежурен лекар в „Спешна помощ“. Прегледът установил, че няма пречки заподозрения в неясно какво мъж да бъде задържан. Той е отведен е РПУ – Дупница. Желанието му да говори с адвокат изнервило допълнително патрулната двойка, която го задържала. Както е с белезници на ръцете, оковани зад гърба, Бачев е сложен да седне на пейка в двора и е премазан от бой. Когато пада от пейката на земята, в следствие на множество удари в главата, получава мощен ритник в главата, който разцепва челюстта му на две. За кратко спират да го бият, за да го заключат в кола, в която смърдяло отвратително, после го извадили от нея и продължили с побоя.

Задържан и пребит за нищо

Около 9 часа на следващата сутрин, Бачев е освободен, поради отпадна необходимост за задържане и без никакъв съставен акт, без образувана преписка. Все едно не е бил задържан. Той веднага отишъл в „Спешна помощ“ Дупница. Там му направили рентгенова снимка и установили счупената челюст. Изпратили го във ВМА София, а оттам и в Съдебна медицина.

Лекарите казали на Бачев, че операцията ще му струва около 4 000 лв., но щяло да му се наложи да чака, защото всички били в отпуск и нямало кой да се занимава с него. Понеже живее в Англия от години и е здравно осигурен, младият мъж спешно си хванал самолета за Лондон. Оперират го в “Queen Victoria Hospital”. Операцията продължава над 4 часа. И днес мъжът все още не може да дъвче нормално. Шегува се, че титаниевите импланти в долната му челюст са му сменили физиономията.
Специални полицаи

Полицаите отговорни за побоя са Стефан Попов и Валери Сотиров. Вече има яснота, че Попов е разпознат от Бачев като служителя, който му е строшил челюстта двустранно с шут. През март 2019 г. съдът уважава направеното от Ивайло Василев – прокурор в Районната прокуратура – Дупница искане за отстраняването на служителите на МВР от длъжност. Около 50 полицаи и началникът на РПУ Дупница са в съда, за да подкрепят колегите си, по време на заседанието, на което съдия Людмила Панайотова постановява мярката.

Всъщност обвиняемите не са точно от най-обикновените полицаи. Според регионалната преса, Стефан Попов е внук на един от спонсорите на районното управление на МВР в града и бивш президент на ФК „Марек“ Дупница. Сотиров пък е син на бившия шеф на следствения арест в града. Идентична ситуация, със силно полицейско присъствие се разиграва и пред Окръжния съд в Кюстендил. На 18 април тази година съдиите Йоланда Цекова, Надя Георгиева и младши съдията Симона Навущанова отменят решението на първата инстанция с мотив, че никой от двамата обвиняеми не е правил опити да попречи на разследването и връща полицаите на работа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране