09.10.2017 | 0:01
Хамилтън докосва четвърта титла
Фетел не завърши и в Япония, уволнения във Ферари след изпуснатите победи

Звездата на Мерцедес Люис Хамилтън спечели Гран при на Япония, а кошмарът за основния му конкурент Себастиан Фетел продължи и на „Сузука“. 4-кратният световен шампион и ас на Ферари отпадна след поредна повреда в двигателя и така от Скудерия отново направиха голям подарък на съперниците от Мерцедес. Люис вече дръпна с 59 т. пред Себастиан 4 старта преди края на сезона.

Британецът не остави съмнения кой е най-бързият пилот още в квалификацията, когато записа рекорд на пистата и остави далеч зад себе си Фетел. На старта вчера Хамилтън поведе без проблеми пред Фетел, а Макс Верстапен (Хол) с Ред Бул изскочи на трета позиция. Още във втората обиколка пък Фетел загуби мощност и бе изпреварен поред от Макс и от Естебан Окон от Форс Индия, а после и от Даниел Рикардо с Ред Бул и от втория пилот на Мерцедес Валтери Ботас. Само колата на сигурността, която излезе на пистата заради отпадането на Карлос Сайнц,  помогна на германеца да остане шести.

След рестарта той опита да се задържи в челото въпреки повредата, но загуби още 2 позиции на правата преди първи завой. В петата обиколка агонията на четирикратния световен шампион бе прекратена от инженера на екипа му, който го посъветва по радиото да прибере болида в бокса. Това сложи край на състезанието за германеца и може би на надеждите му за нова световна титла.

Маркус Ериксон със Заубер излетя от пистата и заби болида в оградата. До 21-вата обиколка Хамилтън увеличи аванса си пред Верстапен на 5 сек. и реши да пази гумите и да не натиска много газта. Верстапен влезе първи в бокса, а Хамилтън го последва и така не му позволи да скъси дистанцията. В 28-ата обиколка обаче само за два тура Хамилтън загуби 3 секунди от преднината си. Тогава той поиска съотборникът му Валтери Ботас да го пропусне и финландецът се подчини на отборната заповед. Той обаче удържа Верстапен зад себе си 3 обиколки и забави темпото му с повече от секунда.

Две обиколки преди финала Люис се оплака от силни вибрации в болида си. Само за една обиколка британецът загуби цялата си преднина и Верстапен буквално се залепи за задното му крило. Хамилтън обаче се справи по-добре с трафика от изостанали коли и така се пребори за победата, която можеше да загуби драматично в самия край. Верстапен остана втори, а съотборникът му Рикардо се пребори за третото място на подиума.

Нервите на президента на Ферари Серджо Маркионе не издържаха и той реши да стресне всички в отбора с няколко бързи уволнения. Според непотвърдена информация те са в отдела, отговарящ за качествения контрол, но конкретни имена и постове не се споменават. Босът на Скудерията не издържа след двете повреди във фераритата на Фетел и Райконен по време на Гран при на Малайзия миналия уикенд, последвани от краха на германеца на „Сузука“.

На „Сепанг“ фераристите бяха фаворити, но на квалификацията германецът дори не записа бърза обиколка след нов проблем и така остана последен на старта. Райконен пък не успя да стартира и отпадна от състезанието, отново след повреда в двигателя. Фетел опита всичко по силите си и въпреки че беше най-бързият пилот на пистата, записа рекорд и направи най-много изпреварвания, финишира едва четвърти. Преди това в Сингапур Фетел и Кими отново бяха фаворити, но се удариха малко след старта и подариха победата на Хамилтън. Следващия 17-и старт е за Гран при на САЩ на пистата в Остин след 2 седмици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране