06.12.2016 | 19:28
Хибридният Харманлондон: тука има, тука няма заплаха
Квантовата котка на Шрьодингер е социологическо животно

Анна Цолова, НТВ: Има ли заплаха за терористичен акт в България? Или има манипулативни твърдения за такава заплаха?

Румяна Бъчварова, МВР, мъченик на герберистите от последния ден: Мога да успокоя всички български граждани, че няма потвърждение за такава заплаха в момента. Искам да уверя и вас, и останалите български граждани, че българските служби работят по всяка една информация, която може да води в тази посока… Към момента няма доказателства за наличие на такава заплаха. Има лица, които разпространяват такава информация. Но това е по-скоро опит за осъществяване на психологически натиск, създаване и провокиране на страхове. Част от хибридните заплахи, които са характерни за съвременната действителност.

Виктор Николаев, НТВ: Имало ли е закана на афганистански гражданин на протест пред посолството ни в Лондон, че ще направят нещо на територията на страната заради истерията с Харманли?

РБ: Тази информация се проверява в момента и не е потвърдена досега.

АЦ: А вие вчера в Харманли казахте ли, че има терористична заплаха и че службите ни работят по такава? Или не?

РБ: Вчера в Харманли имах възможност на журналистите, които бяха там, да кажа, че имаме информация, че в някои от чуждите медии се разпространява такава информация, която ние сме длъжни да проверим. Но в нито един момент не съм казала и не съм потвърдила, че има такава заплаха… В някои от британските медии има информация, която цитирахте преди малко. Най-важното е… Нека да оставим детайлите, г-н Николаев. Най-важното – искам да успокоя българските граждани, че към момента няма доказателства, които потвърждават такава реална заплаха!

АЦ: Оставаме на същата тема, но малко в друга посока. Къде са местата, където ще бъдат настанявани още бежанци? Как ги наричаме тези места – центрове, лагери…

ВН: Площадки?

АЦ: Или както и да било.

РБ: От самото начало ние обсъждаме възможността да бъдем подпомогнати от Европейската комисия. Ние сме поискали средства за три площадки, които да се използват в кризисни ситуации, на които да се настаняват фургони или палатки. И ако има неочаквано засилен натиск към България, да можем да реагираме по начин, по който да не създадем допълнително проблем на българските граждани.

***

ПОСЛЕпис.

Очевидно хибридните заплахи, така характерни за съвременната действителност, са нещо като Котката на Шрьодингер: тука има, тука няма; заплаха няма, но се проверява; проблем не съществува, но е овладян. Котката на Шрьодингер е социологическо животно: 50% положителен рейтинг, 50% отрицателен 🙂

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране