24.08.2015 | 0:03
Хиляди бежанци щурмуват Балканите
Мигрантите избягват България,ъ заплашват да заличат Гърция като държава

Сръбската гранична полиция разреши влизането на няколко хиляди бежанци, които пристигнаха от съседна Република Македония. Ясмин Реджепи от неправителствената организация „Легис“ заяви, че спецчастите на македонската полиция с помощта на местната полиция са организирали превоза на всички имигранти, които в събота се оказаха в Гевгелия. Той уточни, че става дума за около 5 хил. души.

Реджепи смята, че това, което се случи в събота, когато около хиляда имигранти на две места пробиха кордона на полицията, е последица от това, че полицията е изгубила контрол и е пуснала хората. Реджепи заяви, че обикновено в Македония от Гърция на ден влизат между 1500 и 2000 имигранти, но в събота е настъпил пълен хаос.

Танюг предаде, че опашката пред приемния център в сръбския град Прешево е изключително голяма. Червеният кръст и Върховният комисариат на ООН за бежанците раздават вода, храна и хигиенни средства на имигрантите. Според телевизия РТС в момента в Прешево цари хаос, защото бежанският поток не стихва. Сред имигрантите има много жени и деца, които са видимо изтощени. Служителите в центъра са работили през цялата нощ и са издавали необходимите им документи. След като получат уверенията си, те потеглят за Белград.

Сръбското външно министерство посъветва гражданите си да избягват пресичане на границата през пункта в Гевгелия. Оттам увериха, че движението се осъществява нормално, но посъветваха пътуващите да бъдат предпазливи и да не качват стопаджии. Сръбският министър-председател Александър Вучич се срещна с посланика на Германия във връзка с имигрантската криза. Той го увери, че страната ще се включи в усилията за решаване на проблема, но заяви, че в Сърбия могат да бъдат настанени до 3000 души.

Съботната нощ се оказа най-тежката от месеци за македонския град Гевгелия. Хиляди бежанци от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка буквално прегазиха граничните заграждения, окупирайки цял квартал и гарата на града. Македонската полиция на практика не може да спре бягащите хора.

В същото време от Гърция, подложена на огромен бежански натиск през последните седмици, продължават да пристигат имигранти, които организирано се превозват към границата с Македония. „Продължава тенденцията за неконтролиран трансфер на имигранти от Гърция към Македония. Това е основната причина да не можем да отговорим по съответен начин на този неконтролиран трансфер“, заяви министърът на вътрешните работи на Македония Митко Чавков и призова гръцките полицейски структури за съдействие за намаляване на прехвърлянето на мигранти до македонската граница.

От своя страна президентът на Гърция Прокопис Павлопулос поиска лидерите на ЕС да се съберат на извънредна среща, за да обсъдят кризата с вълната от бежанци. Държавният глава каза, че става дума не само за проблем със сигурността, но преди всичко за хуманитарна криза. С проблема трябва да се заемем всички заедно и в сътрудничество с ООН, каза Павлопулос. „Трябва да има единна европейска политика, това е задължение на ЕС и институциите му“, добави той и настоя срещата да бъде свикана „без отлагане“.

Гръцкият министър на здравеопазването Панайотис Курублис добави, че вълната от чужденци е толкова голяма, че „заплашва да ни заличи като държава и трябва да употребим всички налични средства и усилия на европейско ниво, за да осъзнаят партньорите ни, че това не е само проблем на Гърция“.

Междувременно в източния немски град Хайденау избухнаха ожесточени сблъсъци между полицията и ултрадесни екстремисти, които организираха акция срещу приемането на бежанци в новосъздаден приют, предаде ТАСС. Пострадали са 31 полицаи. Около приюта се бяха събрали 1000 екстремисти. Полицията успя да разпръсне насъбралите се екстремисти, но срещу органите на реда полетяха камъни, бутилки и пиротехнически средства. В крайна сметка бежанците стигнаха до новия си временен дом.

Във връзка с безпрецедентната мигрантска криза в Европа италианският външен министър предупреди, че Шенген е поставен под въпрос. По думите му е необходимо да се преразгледат споразуменията от Дъблин, които задължават да бъде даван статут на бежанци на имигрантите в първата страна (от ЕС), до която са се добрали.

За преразглеждане на Шенген заговори и белгийският премиер Шарл Мишел. „Изправен пред терористична заплаха, ЕС може да възобнови граничния контрол и да преразгледа шенгенските норми по отношение на контрола на багажа“, заяви той след опита за терористично нападение във влака „Талис“ по линията Амстердам – Брюксел – Париж.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране