14.02.2018 | 0:01
Хоризонталният сектор и най-важното изкуство
Дискурс

Водещ, Радио „Фокус“: …Възможно ли е да се създаде на Балканите туристически хъб, туристически клъстер, за да даде шанс на всички държави от региона да се рекламират по света?

Николина Ангелкова: Да, възможно е и това е една от темите, която ще обсъдим във вторник на конференцията (среща на министрите на туризма от страните – членки на ЕС, Западните Балкани и Турция). Именно за това говорихме и с министрите на туризма от Западните Балкани и като цяло от Балканите – и с министъра на туризма на Турция, и на Гърция. Много е важно ние да създадем общ балкански маршрут, с който да популяризираме Балканите и да ги направим по-привлекателни за другите чуждестранни пазари, особено за далечните такива.

***

Вметка от „После“. Балканският път или Балканският маршрут не е ново понятие. Това е континентален трансферен коридор за нелегални хора, стоки и услуги – мигранти (живи и мъртви), наркотици, леки жени… Явно съществува амбиция този маршрут да се легализира и да се направи туристически. Подкрепяме тази амбиция. Нататък продължават думите на Ангелкова.

***

В понеделник проведох среща и с министъра на туризма и културата на Турция, и с министъра на регионалното развитие, околната среда и туризъм на Черна гора. И всъщност абсолютно всички поддържат и са съгласни с това мнение, че трябва да създадем общ балкански маршрут в различни направления, като можем да стартираме с културно-историческия туризъм. И в тази връзка вече сме създали работна група, в която ще има представители от всички страни от балканския регион, и която да може да обмисли какво ще включва този маршрут. Като, разбира се, идеята е да се стартира с паметниците на ЮНЕСКО, които са безспорни като такива, които са притегателна сила за туристите и изобщо привличат вниманието. Друга важна тема, която министрите, с които имах среща, повдигнаха – срещите бяха двустранни, независимо една от друга, другата тема е свързана с важността на киното* за привличане на туристи и изобщо за промотиране на туризма. Така че ще получим тяхната експертиза в тази област, защото аз също вярвам и съм и на мнение, че киното* изключително много подпомага за привличането на туристи и популяризирането на държавата като привлекателна туристическа дестинация. (…)

В-щ: С какво България може да бъде полезна на страните от Западните Балкани в тяхната туристическа интеграция към Европейския съюз?

НА: Първо, България може да бъде изключително полезна за тяхната интеграция не само защото председателстваме в момента Европейския съюз, а и защото като цяло сме членки на Европейския съюз и със сигурност опитът, който имаме от това, а и това го заявиха всичко мои колеги по време на срещите, е безценен. Неслучайно правим такъв разширен формат и имаме такава среща на министрите на туризма, неформална, заедно със страните от Западните Балкани. Именно защото по този начин гласът на всеки един ще се чуе и това е изключително добра платформа, в която ние да стартираме нови инициативи, свързани, от една страна, както с възможностите за финансиране в областта на туризма, от друга страна, с възможностите за създаване на обща платформа, която да рекламира Европа като привлекателно място за туризъм. Отделно от това да създадем обща платформа, свързана с инвестиции в областта на туризма, привилегиите, които всеки един инвеститор, голям, може да има в една или друга държава – членка на Европейския съюз, от една страна, и такава, която не е, но в случая като Западните Балкани, се интересува. Източник на основни приоритети са спазване на принципите на Европейския съюз. (…)

В-щ: Вашите колеги от Западните Балкани какви притеснения и резерви споделят по интеграционните процеси за членство специално в областта на туризма?

НА: Туризмът е хоризонтален сектор и зависи от работата в абсолютно всички сфери, които са свързани с неговото развитие!…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране