11.02.2020 | 19:24
Христо Ковачки: Нямам нищо общо с изгарянето на отпадъци
Имам единствено консултантски договор с ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Сливен“, каза той

Христо Ковачки коментира проблемите в енергетиката и упреците, отправени към него от асоциацията на работодателите, в частност от Кирил Домусчиев, че изкупува и препродава електричеството у нас скъпо, като по този начин пречи на индустриалците да работят. В една от крайно редките си медийни изяви, в следобедния блок на bTV Ковачки коментира и нашумялата тема с изгарянето на вносни отпадъци за електроенергия, отричайки да има нещо общо със случващото се в ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Сливен“.

За препродаването на електричество

„Гледах г-н Домусчиев и това как той поиска оставки в БЕХ и ТЕЦ „Марица Изток“. Странно поведение. Не смятам че бизнесът трябва да кадрува в енергетиката. Странно беше, че ме обвиниха как цената на индустриалния ток в Германия била 1 евро, а тук 63 евро.

Цената на електроенергията в неделя беше такава, получи се такъв ефект заради метеорологичните условия. Заради бурята „Киара“ в Германия в неделя, 9 февруари, имаше много силен вятър и много слънце, т.е. възможност да се произвежда евтин ток. В България нямаше. Не трябва заради един ден да се справят цялостни изводи за цената. За миналата година нашата цена в региона е ниска – 47 евро.

Ковачки каза, че според данни на „Евростат“ за 2019 в България крайната цена за потребителя у нас е много добра, докато в Германия е най-висока. България е във втората половина на таблицата в ЕС, както при битовите потребители, така и при индустриалците.

„Няма как потребителите да се оплакват, че цените на електричеството им са високи“, обобщи Ковачки.

„Ликвидността на българската борса е 1200 мегавата на час. В Унгария 6000, в Германия – още по-висока. Тази енергия не може да бъде удържана, тя ще отиде там, където цената е по-висока – към съответната страна.

Ковачки категорично отхвърли идеята, че държавата е спуснала „чадър“ над него.

„Българската енергийна борса управлява половината борси в Европа. Няма как да направиш система, с която да ѝ влияеш. Упреците на работодателите са неуместни. Не може в България или другаде да направиш енергиен монопол. Енергия може да бъде закупена от всяка една борса. Играем според правилата на енергийния пазар“, отбеляза Ковачки.

Ковачки заяви, че не се страхува от държавни проверки в сектора. Да заповядат, да проверяват, г-н Домусчиев да говори каквото си иска.

За ТЕЦ-овете и мините, за които обществото знае, че са негови, но по документи не са

„Всички у нас в енергетиката трябва да си дадат сметка, че въглищата са гориво от миналия век, те ще изчезнат като източник до 5-10 години. Енергетиците трябва да помислят как това ще бъде редуцирано и преструктурирано. Търсим алтернативи – биомаса и RDF за горене.

„Без ТЕЦ „Марица Изток“ 2 няма енергетика в България. Ако някой ви каже обратното, не му вярвайте“, заяви още Ковачки.

За боклуците

„Познавам хора, които се занимават с това и то успешно. Легенда е, че се печели много от този бизнес. Радвам се, че държавата се зае с проблема, защото трябва да има регламент за вноса на отпадъци. Трябва да се въведе ред. Много хора започнаха да се упражняват как всеки може да се занимава с това. Подобни държавни стъпки са много правилни. Нямам нищо общо с изгарянето на отпадъци, не се занимавам с това, познавам такива хора, но не се занимавам. Това обаче е едно алтернативно гориво, което трябва да се изпозлва в бъдеще“, категоричен беше още той.

„Приветствам изгарянето на отпадъците да бъде регулирано. По-логично е да горим тези отпадъци в централи, а не на някое депо за отпадъци, където всички тези вещества отново ще идат в атмосферата“, допълни Ковачки.

За собствеността на ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Сливен“

„Имам единствено консултантски договор с ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Сливен“, лаконичен беше Ковачки в отговора си дали е собственик на енергийните централи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране