10.04.2018 | 19:38
Христос воскресе, пациентът – на умирачка
Многослойна проблематика

Виктор Николаев, НТВ: Христос воскресе, добре сте ни дошли.

Проф. Генчо Начев, шеф на УМБАЛ „Св. Екатерина“: Воистина воскресе.

ВН: Много важна тема. Веднага я подхващаме след Великден, защото в сила влезе един нов списък на здравната каса с цени, които се плащат за определени процедури, и много хора ще са засегнати от това. Стентове, протези, клапи, пейсмейкъри, различни импланти, консумативи за високотехнологични процедури – звучи сложно. Простият въпрос е: ние, пациентите, ще трябва ли да доплащаме или направо да плащаме повече, ако ни се наложи при някои операции да се ползват протези, стентове – изброих ги? (…)

ГН: …Сега ще ви кажа, че този проблем е многослоен. Първо, дали ще доплащат пациенти – това зависи от фирмите доставчици (на медицинско оборудване). Ако те бъдат така добри – ние сме изпратили писмо до всички фирми доставчици да свалят цените до цените на касата, тогава хората няма да доплащат. Но ако фирмите с тяхна калкулация кажат, че те не са възможни, не могат да влязат на тези цени, тогава има два варианта – или пациенти доплащат, или болницата натрупва дългове.

Аделина Радева, НТВ: И като няма пари, ще умре!

ГН: Абсолютно сигурно!

АР: Това е.

ГН: Другият вариант е, че болницата, за да не умре пациентът, ще трябва да сложи такова устройство и съответно да калкулира 30 000 загуба. И след това се чудим защо дълговете се увеличават. (…)

ВН: Чакайте, аз съм в шок от това, което казвате – здравната каса обрича на смърт хора, които нямат 30 000 лева в брой!… Пример дадохте такъв. Така ли, това ли излиза?

ГН: Да, така.

ВН: Тая здравна каса е създадена, за да помага на хората, за да ги лекува, за да живеят, а не обратното.

ГН: Нека да не правим сценарии на ужасите…

ВН: Аз това разбрах – ако нямам 30 000, мра.

ГН: Ама това е… Казвам: ако фирмите не се съгласят…

ВН: Ама, няма да се съгласят, професоре!

ГН: Е не знаем още, чакаме писма, може да се съгласят. Не знам, то е въпрос на калкулация, въпрос и на преговори с производителите, дали ще им доставят на по-ниска цена, дали ще направят нещо преференциално, или не.

ВН: Ще разчитаме на това дали фирмите ще се съгласят. (…) Болните чакат.

ГН: Но болните чакат и трябва да ви кажа, че някои от тях сигурно няма да дочакат, защото са в крайна фаза на заболяването си. (…)

ВН: Защо се прави това?

ГН: Не мога да ви кажа що се… Аз предполагам, че се прави с оглед на това да има някои…

ВН: За икономия ли?

ГН: Да, да има някакви икономии, да… Не знам, не е лошо да се прави икономия…

ВН: Най-страшно е за пациентите, знаем. (…) Казахте нещо много страшно преди малко – че хора в момента чакат, и то животоспасяващи процедури, и някои няма и да дочакат. Няма да дочакат заради този вакуум ли в момента на неяснота на цените?

ГН: Така или иначе, лекарите са за това – да лекуват пациентите. Те по-малко трябва да се занимават с финансовата страна на въпроса. Така че, пак казвам, нека не чертаем такива сценарии. Абсолютно съм убеден, че няма да има човек, който ще загине само за това, че цената… Защото виждаме, че човекът наистина е в крайна фаза. Ще сложим това устройство и в края на краищата ще натрупаме една загуба за болницата, но няма да си позволим човекът да почине – това е сигурно. И не вярвам, че има някъде лекар, който ще си позволи човекът да почине, видите ли, защото някой съвсем неразумно, несъобразено с каквото и да било, парадоксално, бих казал, по отношение на сърдечносъдовите заболявания е намалил цената. Това мисля, че няма да се допусне.

АР: Аз исках да попитам и при спешните операции… Свършва операцията, той оцелява и му се предлага сметката?

ГН: Нещо такова ще стане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране