Зареждане

Напишете

СКАНДАЛ

И фирма на Емо Фаса изскочи покрай скандала с дюните

share

През 2011 г. „Екстрес Турс“, фирма, свързана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров, е започнала процедура да купи терен от 2,5 декара, собственост на държавата, който трябва да бъде изключен от държавния горски фонд. Този терен й е нужен, защото се намира между друг терен от 11 декара, получен със заменка, и нейния хотел „Хавай“. Още по-нужен е, защото на държавната земя вече е построен басейн към хотела. Това пише сайтът „Биволъ“, като се позовава на документи в кадастъра, Търговския регистър и преписки от МЗХ за смяна на предназначението на държавната земя от горския фонд.

Басейнът като хидротехническо съоръжение

Върху дюните се сложени шезлонгите на хотела. Снимка: МИГNews

На 14 октомври 2011 г. Регионалната дирекция за горите /РДГ/-Бургас регистрира процедура за промяна на предназначението на имоти от държавния горски фонд. Искането на инвеститора се основава на чл.73, ал 1, т.1. от новия Закон за горите, приет през 2011 г. с дейното участие на самия Емил Димитров. Според този текст от закона промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за: 1. площадки за изграждане на транспортни съоръжения (пристанища, летища, жп гари, автогари), промишлени предприятия, добив на подземни богатства, гробищни паркове, депа за отпадъци, насипища и хвостохранилища, електроцентрали, язовири, пречиствателни станции за питейни или отпадъчни води и други хидротехнически и електротехнически съоръжения, с изключение на стъпките на електропроводните стълбове. Очевидно басейнът трябва да мине за язовир.

Разглеждането на преписката става по реда на чл. 74. ал.2. т.1., т.е. достатъчно е решение на Регионалната дирекция на горите в Бургас. На 06.02.2012 г. РДГ-Бургас взема Решение N°1 за предварително съгласуване. Следва оглед на обекта и на 28.06.2012 г. РДГ-Бургас издава писмо, че в имота няма ценни дървесни видове, които да са застрашени от изчезване. „Констатирахме наличието на единични стъбла акация и топола“, пишат инспекторите на РДГ. Басейнът, построен на територия от държавния горски фонд, явно не им е направил впечатление, защото не са го констатирали.

Как е продължила преписката не е известно, но е известно как трябва да приключи, ако може да се вярва на уверенията на властта, че всички подобни преотреждания ще бъдат спрени. При това положение РДНСК трябва да засипе хидротехническото съоръжение на хотела, а прокуратурата да потърси отговорност за самоуправство с държавна земя.

Отговорност от кого?

Фирмата „Експрес Турс“, която притежава земите и хотел „Хавай“, е собственост на „Елеонора Транс“ ООД (400000 лв. от капитала) и на „Динамик Турс“ АД (350 000 лв. от капитала). Акциите на „Динамик Турс“ АД пък са собственост на „Елеонора Транс“ (51%) и на Завода за автомобилни гуми „Динамик“ (49%), който е приватизиран през РМД още в края на 90-те години. Апортът на завода всъщност е 14-етажната му почивна станция, превърната в хотел „Мираж“. Мажоритарен акционер в ЗАГ „Динамик“ е акционерното дружество „Бороинвест“ АД със 75%. „Елеонора Транс“ пък има 8%. Акциите на „Бороинвест“ се контролират от Емил Димитров, който е бивш управител на фирмата. „Елеонора Транс“ се държи от 72-годишната майка на Емил Димитров – Елеонора Димитрова, и от Славян Теофилов. Фирмата е известна в района и като един от концесионерите на северния плаж в Слънчев бряг.

Неслучайни съдружия с Кумецо

„Елеонора Транс“ се оказа съдружник с – „Бийч Холидей“, общата фирма на кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев, и с несебърските бизнесмени, замесени в „Дюнигейт“. „Бийч Холидей“ е вписана в Търговския регистър на 4 септември 2012 г. Десет дни по-късно, на 14 септември 2012, тя придобива целия капитал от 40000 лв. на фирмата „Глион“, която дотогава принадлежи на Димитър и Денка Стойкови. „Глион“ е собственик на половината хотел „Фиеста Бийч“ в Слънчев бряг. Другата половина на хотела е собственост на фирмата „Ропотамо Шанс“, която пък е собственост на „Елеонора Транс“ ООД, свързана с Емил Димитров.

споделяне във facebook

Етикети:

1 Comments

  1. Немаме тук 10.01.2013

    Нема какво да се коментира! Да влезе убития (българския народ).

    Отговор

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.