13.10.2017 | 0:01
И Израел се кани да напусне ЮНЕСКО
Бенямин Нетаняху приветствал решението на американския президент Доналд Тръмп
Израелският премиер Бенямин Нетаняху даде указания на Министерството на външните работи да подготви изтеглянето на Израел от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) заедно със САЩ. Това съобщи пресслужбата на министър-председателя.

„Премиерът Нетаняху възложи на Министерството на външните работи да подготви оттеглянето на Израел от тази организация (ЮНЕСКО) успоредно със САЩ“, се казва в изявлението. В него се посочва също, че лидерът приветствал решението на американския президент Доналд Тръмп. „Това е дръзко и етично решение, защото ЮНЕСКО се превърна в абсурден театър. Вместо да пази историята си, я изопачава“, каза Нетаняху, цитиран от ТАСС и НТ.

По-рано днес стана ясно, че САЩ ще се оттеглят от състава на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), обвинявайки я в „анти-израелски действия“. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт каза, че Вашингтон ще създаде „мисия за наблюдение“, която да замести американското представителство в базираната в Париж агенция. Тя добави, че това решение не е било лесно. Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази „дълбоко съжаление“ за решението на САЩ да се оттеглят от културния и образователен орган на ООН, наричайки го „загуба на мултилатерализъм”. „Искам да изразя дълбоко съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от ЮНЕСКО“, каза тя в изявление, цитирано от АФП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране