12.06.2017 | 0:01
И Нинова срещу съветника на Радев с хитлеристкия поздрав: Недопустимо е!
БСП поиска актуализация на бюджета за нови полицаи и военни

Председателят на БСП Корнелия Нинова определи като недопустими жестовете на президентския съветник Пламен Узунов. Бившият министър на вътрешните работи от служебния кабинет в момента е съветник по въпросите на сигурността на президента Румен Радев. Предаването „Господари на ефира” показа снимка, на която Узунов е с мустачки като Адолф Хитлер и е изпънал дясната си ръка в типичния поздрав.

„Акъл на президента не даваме, но подобни хитлеристки символи и знаци са недопустими. Нашата политическа позиция като партия остава. Не е променена от това, което сте чували. Подобни хитлеристки символи, знаци за нас са недопустими. Позицията ни е принципна”, коментира Нинова.

Според БСП последната дума в случая е на Румен Радев, който все още не е коментирал случая. Вчера премиерът Бойко Борисов припомни острите реакции срещу двама представители на „Обединени патриоти” във властта, които също са се снимали с хитлеристки поздрав. Зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка, а директорът на дирекция в Министерството на отбраната излезе в отпуск и все още не е освободен, въпреки настояването на премиера.

„Вие 10 дена ни съсипахте за тази снимка! Вие ни разкатахте. Когато хвърляш камъни в стъклената си къща, все някога ще се счупи и твоето прозорче. С какво заслужихме ние да ни тричат по този начин – виновни за почти всичко”, коментира вчера Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви и за актуализация на бюджета със сумите, необходими за назначаването на 1000 нови служители на МВР и 6000 в Министерство на отбраната. Нинова заяви това на семинар на социалистите в Боровец. Тя уточни, че в центъра за системата за сигурност трябва да се постави човекът.

„Много се говори за недокомплект в двете министерства, в службите. Много спекулации се появиха покрай проведения Консултативен съвет по национална сигуност (КСНС) при президента Радев, както и престрелки между нас и управляващите вчера. Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно и заедно направим едно нещо – да актуализираме бюджета за тази година с тези минимум суми, които са необходими за тези 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната“, каза Нинова.

Тя поясни, че на КСНС е била направена финансова обосновка колко ще струва това и са се обединили, че човекът е най-важен в системата. Според лидера на БСП сега трябва да се пристъпи към действие.

„Министърът вътрешните работи на КСНС обоснова искането за 1000 души назначаване в МВР с 300 млн. допълнително финансиране. При говорене за излишък, който варира от изказванията на премиера от 1 млрд. и половина до 3, че ги има в бюджета, смятаме, че тези 300 млн., които са абсолютно наложителни да се комплектова МВР, са възможни от излишъка. В отбраната също представиха своите разчети, те бяха също около 320 млн. Има възможност чрез излишъка в бюджета без да се нарушат другите бюджетни системи“, смята Нинова.

Лидерът на БСП изтъкна, че депутатите от партията са приели етичен кодекс и настояват парламентът като цяло да приеме такъв. „Негодуванието на обществото към политическата класа ни задължава не само да приемем този етичен кодекс просто така, а и да се придържаме към нови правила, нов морал и нова почтеност в политиката“, коментира лидерът на БСП. Според нея трябва да бъде актуализирана и националната стратегия за сигурност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране