08.08.2018 | 17:56
И победител за тунел „Железница“ е … „Джи Пи Груп“

ГБС и ПСТ избрани за строители на двата подхода към съоръжението

Без изненади трима от големите строители у нас спечелиха най-скъпата поръчка за строителство на пътно съоръжение у нас финансирано с европейски средства – тунел „Железница“ с обща цена от 250 млн. лв. Съоръжението се намира по средата на участъка между Благоевград и Крупник на магистрала „Струма“. За победител в обществената поръчка за проектирането и строителството на тунела е избрано обединение с водещ партньор „Джи Пи Груп“, свързвана с шефа на „Лукойл България“ Валентин Златев. За двата подхода към съоръжението са предпочетени обединение, начело с „Главболгарстрой“ (ГБС) на Симеон Пешов, и „ПСТ Груп“, свързвана със собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

И ако „Джи Пи Груп“ и ГБС редовно печелят големи поръчки, „ПСТ Груп“ през последните години не успяваше да вземе нищо. Причината беше свързването на фирмата с депутата Делян Пеевски, макар по документи да няма нищо общо с нея.

Решението за избора на изпълнителите е обявено в профила на купувача на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и подлежи на обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Очакванията са решението на АПИ да бъде обжалвано, след като до отварянето на ценовите оферти не беше допуснат нито един чужд кандидат. Победителите пък, с изключение на „ПСТ Груп“, не са дали най-ниските цени – аргумент, често изтъкван от премиера Бойко Борисов, а печелят благодарение на получените по-високи технически оценки.

Това е трети опит за избор на изпълнител на сложното съоръжение, което се намира по средата на строящия се участък между Благоевград и Крупник на магистрала „Струма“. Предишният търг се провали по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков. Причината беше изчезнала папка на един от участниците в търга – „Главболгарстрой“. За случая прокуратурата повдигна обвинение на члена на комисията Стефан Гайтанджиев, но няма официална информация какво се случва с делото. По неофициална информация „делото стои на трупчета“.

С цел да се ускори строителството регионалният министър Николай Нанков раздели поръчката на три и намали срока за изпълнение на съоръжението. Целта е той да бъде изграден до края на 2023 г., когато финансово приключва настоящият програмен период на ЕС. Обектът се финансира от оперативна програма „Транспорт“ и е с бюджет от 250 млн. лв.

В началото на октомври 2017 г. новият търг внезапно беше прекратен след визита на четирима министри в Брюксел, където докладваха напредъка по реализацията на важната за Европейския съюз магистрала „Струма“. Официалната причина беше променените критерии за избор на изпълнителите, които бяха определени като съществени и опорочаващи процедурата.

По-късно през октомври миналата година поръчката беше обявена за трети път. В края на ноември бяха отворени офертите на 28-те кандидати за трите обособени позиции, а едва в началото на юли тази година – и ценовите предложения. Месец по-късно – на 6 август АПИ обяви крайното класиране. В класирането участват 10 от общо 28-те кандидати. Останалите 18 са отстранени по различни причини, като за изграждането на самия тунел са отстранени и двамата кандидати дали по-ниска цена от фаворита „Джи Пи Груп“.

Цената на „Джи Пи Груп“ с над 10 млн. лв. по-висока от тази на Станилов

ДЗЗД „АМ Струма тунел 2018“, с участници „Джи Пи Груп“ АД, „Глобал Кънстръкшън“ ООД и „Виа План“ ЕООД, е избрано за изпълнител на 2.28 км тунел „Железница“, тунелен път при южния портал на съоръжението и площадка за хеликоптери с 99.96 точки, е посочено в решението на АПИ. Те предложиха цена за изпълнение – 185 370 370. 37 лв. без ДДС. На втора позиция е класирано ДЗЗД „АМ „Струма“-ОП2: Тунел Железница“, с участници „Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД с 91.81 точки. Тяхното ценово предложение е 191 479 153.57 лв. без ДДС.

Другите двама участници дали по-ниски ценови предложения от „Джи Пи Груп“ са отстранени. Най-ниска беше цената на обединение „АМ СТРУМА – тунел Железница“, с участници „Станилов“ ЕООД, „Инжстройинженеринг“ ЕООД, „Логистика 21“ ЕООД – 174 524 519.06 лв. без ДДС. Тя е по-ниска от избрания победител с около 10 млн. лв. Обединение „Тунел Железница“, с участници „Евро Алианс Тунели“ АД, „ИСА-2000“ ЕООД, „Пътпроект“ ЕООД също даде по-ниска цена от тази на „Джи Пи Груп“ с около един милион лева – 184 168 742.24 лв. без ДДС. Иначе прогнозната стойност на съоръжението беше 194.3 млн. лв. без ДДС. За тази позиция кандидатите бяха 13, като до отваряне на ценовите предложения бяха допуснати четирима. Срокът за изпълнение на проектирането и строителството на обекта е 1060 календарни дни.

„Джи Пи Груп“ с поръчки за около 500 млн. лв. от еврофондовете

„Джи Пи груп“, която оглавява класацията за най-големи строителни компании по приходи на „Капитал 100“ за последните две години, само от еврофондовете е спечелила поръчки за около 500 млн. лв. през настоящия програмен период 2014 – 2020 г. Отделно печели големи поръчки, финансирани с пари от държавния бюджет. Самостоятелно или като участник в обединения „Джи Пи Груп“ е спечелила около двайсетина поръчки от еврофондовете. По-големите от тях са строителството на метрото, западната дъга на околовръстното шосе на София, ремонта на центъра на столицата, пречиствателната станция в Асеновград, обновяването на редица публични сгради в градовете Берковица, Нови пазар, Разлог, Свиленград, Шумен и други.

„Джи Пи груп“ е компанията, за която премиерът Бойко Борисов каза, че има „витаещи съмнения“, че е свързана с шефа на „Лукойл България“ Валентин Златев и по тази причина прекрати свръх скъпия търг за строителството на магистрала „Хемус“.

Официално мажоритарни собственици на „Джи Пи Груп“ са Георги Василев и Владимир Житенски. Връзката със Златев идва от Житински, защото „Джи Пи Груп“ е изградила или модернизирала над 100 бензиностанции на „Лукойл“, хотели на фамилия Златеви, включително строящия се в момента хотел „Хаят“ в София. Съпруга на Георги Василев пък е Анна Шехтова – близначка на манекенката Боряна Шехтова, която е майка на сина на избягалия в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки, чиито обвинения за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици бяха свалени от прокуратурата през 2014 г., посочва „Капитал“.

ГБС ще строи северния тунелен път

ДЗЗД „Железница – Север“, с участници „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ ЕАД е избрано да строи около 720 метра път при северният портал на тунела. То печели надпреварата с 88.82 точки. Предложената от обединението цена е 28 447 832.31 лв. без ДДС при прогнозна стойност 33.5 млн. лв. без ДДС. Най-ниска цена за този участък даде ДЗЗД „ОРС – М“, с участници „Мостконсулт“ ООД, „ОРС Инфраструктура“ ООД, – 26 697 927.86 лв. без ДДС. Тяхната оферта обаче е класирана на второ място с 78.77 точки. На трета позиция е класиран „Калистратов Груп“ ООД с 72.62 точки и предложена цена от 28 447 832.31 лв. без ДДС.

Четвъртата позиция е за обединение „Пътстрой-92 – Мостремонт“, с участници „Пътстрой-92“ АД и „Мостремонт 97“ ООД с 69.92 точки и предложена цена 32 554 154.34 лв. За тази обособена позиция оферти подадоха седем кандидати, като до отварянето на ценовите предложения бяха допуснати петима. „Хидрострой“ АД даде най-високата цена от 33 125 154.37 лв. без ДДС, но е отстранен. Срокът за изпълнение на проектирането и строителството на 720 м път при северния портал на тунела е 600 календарни дни.

ГБС също печели поръчки, финансирани с държавни и европейски средства. В момента ГБС строи участък от магистрала „Струма“, а премиерът Бойко Борисов ги пришпорва да приключат обекта още през октомври тази година, въпреки че по договор трябва да се случи догодина. В края на юли „ГБС Инфраструктурно строителство“ беше избрано и за изпълнител на 17-те километра от скоростния път от Драгоман до пътен възел „Храбърско“ край Сливница с цена от над 117 млн. лв. с ДДС. Това е участъкът от магистралата до Калотина, който се строи с пари от бюджета.

Ако се обединят приходите на двете големи компании в холдинга – ГБС и „ГБС Инфраструктурно строителство“, то компанията на Симеон Пешов излиза начело с оборот от близо 237 млн. лв. за 2017 г., според класацията на „Капитал 100“. Това е повече от оборотите на фирмите, свързвани с Валентин Златев – „Джи Пи Груп“ и „Интерпром“ – над 226 млн. лв.

„ПСТ Груп“ отново под светлините на прожекторите

„ПСТ Груп“ ЕАД е определена за победител за изграждането на 1.4 км път – от км 369+000 до км 370+400 с комплексна оценка от 88.36 точки. Компанията, която се свързва с Пеевски и собствениците на ПИБ, даде най-ниската цена от 18 442 297.40 лв. без ДДС при индикативна стойност на обекта от 22.1 млн. лв. без ДДС. Така изпадналата в немилост след прекратяването на търга за магистрала „Хемус“, компания отново се връща под светлините на прожекторите, макар и с поръчка за не много голяма стойност.

Официално „ПСТ Груп“ е собственост на кипърската офшорка „Колвик сървис лимитид“, чиито крайни собствениците не са ясни. Това дава повод за спекулации, че зад компанията стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, заради отпуснат заем. В управлението на компанията през 2016 г. настъпиха промени, при които оцеля единствено бившият зам.-транспортен министър в първия кабинет на ГЕРБ Камен Кичев, за когото се твърди, че представлява ПИБ. Новите членове на директорския борд са Даниела Делева, която беше началник на кабинета на транспортния министър Александър Цветков в първото правителство на ГЕРБ и се свързва с Пеевски и Петко Хитров, който беше в ръководството на „ПСТ Груп“, когато компанията беше под контрола на Васил Божков.

За последните три финансови години оборотът на компанията се сви от над 185 млн. лв. през 2015 г. до 73 млн. лв. през миналата година. Това доведе до изпадане от топ 10 на най-големите български строителни компании в класацията на „Капитал 100“. „ПСТ Груп“ трябва да построи 1.4 км път към северния портал на тунела за 660 дни. За тази обособена позиция кандидатите бяха осем, а до отварянето на ценовите предложения бяха допуснати петима.

На второ място е класирано обединение ДЗЗД „Стримон“, с участници „Автомагистрали-Черно море“ АД и „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД с 77.32 точки, които дадоха цена от 19 848 378.82 лв. без ДДС. На трета позиция е офертата на „Пътстрой-92“ АД с комплексна оценка от 75.01 точки, и цена от 18 658 616.86 лв. без ДДС. На четвърто място и класирано предложението обединението „Интервианова“ДЗЗД, с участници „БГНова“ АД, „Интерпром“ ЕООД, „Инженеринг Груп-04“ ЕООД, „Хидро Консулт Инженеринг“ ЕООД с комплексна оценка от 61.27 точки и цена от 21 960 000 лв. без ДДС.

Медиапул

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране