12.06.2017 | 0:01
И шефът на здравната каса е против лимитите за някои болници
Списъкът с лечебни заведения без лимити трябва да бъде създаден от здравното ведомство по критерии на Световната здравна организация

Управителят на здравната каса Глинка Комитов подкрепя идеята на здравния министър Николай Петров за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране. Това стана ясно от негово интервю за БНР вчера.

Комитов коментира темата за т.нар. „надлимитна дейност“ на болниците, обяснявайки, че понятието е придобило гражданственост – това всъщност са разходите, които те правят извън записаните им стойности в техните индивидуални договори. „Има болници, които няма как да връщат пациенти, независимо че стойностите им са определени. Първо, това им е вменено по закон. Второ, има такива болници, които денонощно се обръщат към тях“, коментира той, давайки за пример „Пирогов“, която формира подобна „надлимитна дейност“. Миналата седмица стана ясно, че най-голямата ни спешна болница е надхвърлила лимита си с 500 хил. лв., тъй като лекарите са приемали пациенти над договореното с касата.

Шефът на НЗОК посочи, че днес ще има среща със здравното и финансовото министерство, на която ще се обмисли създаването на списък от лечебни заведения, „които наистина да са структуроопределящи в страната и за които да няма лимит“. По думите му обаче падането на ограниченията не може да бъде за всички болници, защото липсва достатъчен финансов ресурс. Най-вероятно „бонусът“ ще е за университетските и за областните болници.

Според Комитов списъкът с лечебни заведения без лимити трябва да бъде създаден от здравното ведомство по критерии на Световната здравна организация. „Това едва ли ще важи със задна дата за дейностите, които вече са извършени от болниците, но ще се търсят други възможности за компенсиране“, поясни Глинка Комитов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране