09.01.2019 | 8:30
И Тръм настоява да купим F-16
Президентът на САЩ приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител

Лично американският президент Доналд Тръмп се включи в призивите към България да избере офертата на американците за нови изтребители.

В съобщение, публикувано на сайта на американското посолство в София, се казва, че „администрацията на президента Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности“.

„Ние сме убедени, че F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред“, заявяват от посолството.
Уточнява се, че „F-16 ще предостави на българските Военновъздушни сили възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО“.

В края на съобщението се посочва, че Съединените щати очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение.

Припомняме, че Министерството на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на правителството да поиска мандат от Народното събрание за преговори с американците за тяхната оферта. В същото време има параметри от сделката, които могат да се променят от американската страна в движение.

Другият участник в конкурса – шведите от СААБ, обявиха, че са шокирани от начина, по който се прави избора на доставчика. Президентът Румен Радев определи действията на правителството около избора на самолети като „връх на лобизма“, от опозицията също категорично не приемат решението на кабинета, защото го смятат за непрозрачно и за прескачане на правовия ред в държавата.

В същото време американците продължават открито да лобират за тяхната оферта – зам.-държавният секретар Джон Съливан бе в България и заяви, че САЩ са готови да променят офертата си, за да спечелят. Почти същото каза и държавният секретар Майк Помпео в официално изявление, днес с „надежда“ се изказа и президентът Доналд Тръмп.

Управляващите продължават да твърдят, че няма лобизъм, не виждат никакъв натиск, но на няколко пъти коментират в прав текст, че F-16 са най-добрият избор за българската армия.

1 коментар

  1. Plame каза:

    Savmesnu iperacii za napadenue a nqkoq soverenna darhava nali i hvarlqne demokraticna bombi za rasebe na demokraciq.Za primer Iraq, Siria, Libia sled itervenziqta edna (demokraciq)sveta da i zavidi.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране