19.08.2019 | 17:45
Има ли връзка между Борисов и собственика на „Син кръст“?
Разследване на "Свободна Европа" за отношенията на премиера с Борислав Лазаров, чийто мобилен екарисаж има договори за милиони с БАБХ

„Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!“.

Думите (публикувани без редакторска намеса) са написани от Габриела Лазарова в нейния профил във Фейсбук. Надписът придружава снимка, на която тя и сестра ѝ – Гергана, се намират в дома на премиера Бойко Борисов. Домакинът е прегърнал момичетата и позира пред камина (позната от снимки, които Борисов е публикувал от дома си).

Кадърът е публикуван на рождения ден на Борисов 13 юни 2019 г. Той бе изтрит преди дни, когато „Свободна Европа“ отправи официални въпроси чрез правителствената информационна служба до Бойко Борисов дали познава бащата на двете момичета, както и семейството му. След като премиерът и отговорил отрицателно – снимката бе изтрита от личния профил на Габриела Лазарова.

Майка и баща на двете момичета са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, разкрива в свое разследване Свободна Европа. Двамата съпрузи притежават фирма “Син кръст 2016”. Това е една от двете фирми, собственици на мобилни инсинератори, които работят по договор за обезвреждане на животински отпадъци с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Както разкри неизлъченото по „Нова тв“ разследване на Генка Шикерова „Война за трупове“, от 2018 г. досега само „Син кръст 2016“ има сключени договори с БАБХ за над 40 милиона лева. По договор “Син кръст 2016” има ангажимент да обезврежда отпадъци в случай на епидемия, но досега БАБХ нито веднъж не е изпратила инсинераторите в огнищата на заразите. Не казва и какво е плащала на фирмата. Все пак от публично достъпните документи излиза, че само за 34 дни в края на 2018 г. от “Син кръст 2016” са обезвреждали по документи три пъти повече трупове, отколкото позволява капацитетът на мобилната им техника. Само за тези дни фирмата е получила над 2,5 млн. лв.

Заради снимката на дъщерите на шефа на „Син кръст“ във „Фейсбук“, „Свободна Европа“ е попитала министър-председателя познава ли го и в какви отношения е със семейството му.

Според отговора от правителствената информационна служба, премиерът Борисов, в качеството му на кмет на София, „се е запознал с Борислав Лазаров във връзка с предизвиканата криза с боклука в столицата, която се случи през 2009 г.“ (б.р. – по това време Лазаров е управител на фирмата-концесионер “Новера”). Тогава Борисов прекрати договорите с фирмите „Чистота-София“ и ДИТЦ, собственост на „Новера“, които чистеха по-голямата част от софийските райони.

„Извън проблема с боклука, който отдавна е решен, премиерът Борисов няма и не е имал никакви други отношения с Лазаров и семейството му“, пише още в отговора на пресцентъра на МС.

Относно снимката Борисов уточнил, че тя е направена в резиденция „Бояна“, където „момичетата са отишли да изкажат благодарност“ за негова намеса, след като „са били с опасност за живота след много тежка катастрофа през 2017 г.“

„Премиерът Борисов е оказал съдействие на мястото на инцидента да бъде изпратен незабавно пожарен автомобил, който да разреже ламарините и да спаси пострадалите“, обясниха още от пресцентъра на Министерския съвет. Борисов бил разбрал за катастрофата „по обичайния начин“ – след доклад от дежурния служител в МВР, защото „получава ежедневно и денонощно информация за всеки случил се инцидент“.

В тази история остават няколко неизяснени обстоятелства. Първото е дали за всеки инцидент в държавата, включително пътно-транспортен, се налага министър-председателят лично да разпорежда действията на ангажираните с това институции. И дали всеки, спасен след намесата на премиера, поднася благодарностите си лично в дома му. Неизяснен остава и въпросът как снимката от „Фейсбук“ профила на Габриела Лазарова изчезна след първия въпрос, отправен към Борисов – дали познава собственика на „Син кръст 2016“ и семейството му, завършва материалът на „Свободна Европа“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране