08.03.2018 | 15:36
Индиец може да вземе активите на ЧЕЗ
Към сделката има банкова гаранция от 5 млн. евро

Индийски бизнесмен може да прибере активите на ЧЕЗ в България, ако в следващите девет месеца компанията „Инерком“ на Гинка Върбакова не заплати сумата по сделката. Въпросният индиец, чието име остава неназовано, все още имал интерес към активите на чешкото дружество у нас. Неговата фирма също е била допусната до финалния етап на търга за българския бизнес на ЧЕЗ.

От ЧЕЗ заявиха пред NOVA, че към сделката има банкова гаранция от 5 млн. евро. Дружеството в Прага ще прибере тази сума, ако Върбакова не плати до девет месеца.  Чешкото дружество потвърди, че има клауза в договора, която не позволява на Върбакова да отстъпва или препродава акции на дружеството през следващите 5 години.

От компанията отказали да заявят коя е конкретната дата, на която са били водени преговори с България относно сделката, но такива разговори е имало. Вицепремиерът Томислав Дончев категорично отрече подобни разговори да са водени от правителство на Бойко Бориосов. Писмени оферти според него пък изобщо не е имало.

От ГЕРБ щели да попитат дали такива преговори са водени с правителството на Пламен Орешарски. В петък, в Прага ще има официален брифинг, на който ще бъде оповестено какви са конкретните договорки, постигнати между ЧЕЗ и Гинка Върбакова. Тогава вероятно ще стане ясно дали българската държава може да се включи в сделката и под каква форма.

Засега очакванията са правителството да придобие контролен дял в ЧЕЗ България чрез директно договаряне с фирмата на Гинка Върбакова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране