12.11.2017 | 21:50
Ирина Бокова: Беше ми болно, че правителството издигна още един кандидат за ООН
Съжалявам, защото пострада авторитетът на България, заяви бившият генерален секретар на ЮНЕСКО

Доскорошният генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова за първи път коментира ситуацията с изборите за нов генерален секретар на ООН миналата година, при които, освен нейната кандидатура, българското правителство издигна и тази на Кристалина Георгиева. Коментарът бе даден в предаването „120 минути” на bTV.

„Аз изцяло бях съсредоточена да направя достойна кампания, макар че не съм и правила кой знае каква кампания. Съжалявам, разбира се, за случилото се, защото в крайна сметка авторитетът на България пострада. Най-важното за мен бе да получа един достоен резултат при гласуването и мисля, че го получих – да не обидя държавата си, което е много важно за мен.

Не трябва да се забравя, че аз не бях просто кандидат, а продължавах да съм директор на най-голямата организация в системата на ООН. Беше ми много болно, но за мен беше важно да си довърша мандата, ако може да продължа с уважение към България – да направя нещо за страната си. И го направих, като подписахме споразумението за центъра за нематериално наследство и други документи.

Опитах се да попитам правителството в България какво се случва, но видях че трудно се намира отговор и просто реших да продължа. Приех фактите и останах в кампанията. Сега съм доволна, че завършвам на високо ниво втория си мандат и смятам, че с това съм направила все пак нещо за страната си.”

Относно журналистическото разследване за преведени от азербайджанския елит 2.9 милиарда долара към европейски политици за закупуването на луксозни стоки и имоти и пране на пари, и това, че името на съпруга й Калин Митрев фигурира там с получени 425 000 евро на осем транша, Бокова заяви:

„Мисля, че имаше опит да бъда уязвена и аз по този въпрос, освен и Калин. Мисля, че нещата ще се изяснят, авторитетът ми в ЮНЕСКО въобще не е пострадал от тези опити да бъда очернена. И смятам, че всичко ще си дойде на мястото, като приключат всички проверки. Да, болно ми е, че стана така, но човек трябва да свикне да понася и удари, като е на такъв висок пост”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране