26.07.2016 | 17:37
Ислямисти прерязаха гърлото на свещеник в Нормандия
Оланд: Това е подъл терористичен акт

Двама неизвестни ислямски терористи, въоръжени с ножове, взеха за заложници няколко души в църквата „Св. Етиен дю Рувре”- в Сент-Етиен дю Рувре – в северната френска провинция Нормандия, съобщава Reuters.Те бяха неутрализирани, съобщиха от полицията без да уточняват подробности. Полицията ги е застреляла, уточняват френските медии. Разследването показа, че единият нападател е бил картотекиран от разузнавателните служби. Мъжът е бил задържан за известно време по подозрение в престъпно сдружаване с терористична цел, но впоследствие е освободен и му е поставена електронна гривна.

Един от заложниците – свещеник Жак Амел, е убит, съобщи Le Figaro. Терористите са му прерязали гърлото. Докато режели гърлото на 86-годишният мъж, похитителите крещяли: „ДАЕШ“ (Арабското наименование на „Ислямска държава“), твърди telegraph.co.uk. Свещенникът е ръкоположен още през 1958 г.

Втори заложник е тежко ранен. Според френски медии, той е „между живота и смъртта“. В църквата е имало 5 души. Сред заложниците са били свещеник, две монахини и двама посетители на храма. Монахиня е избягала и е подала сигнал в полицията. Засега не е ясно какви са мотивите на извършителите и дали са имали някакви искания. Районът на църквата своевременно бе била отцепена от органите на реда.

Френският президент и вътрешният министър пристигнаха спешно в Нормандия. Двамата мъже, които нападнаха с ножове френската църква, са от „Ислямска държава“. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, след като пристигна в Сент-Етиен дьо Рувре, когато терористите вече бяха ликвидирани. Той окачестви деянието като „подъл терористичен акт“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране