09.02.2018 | 22:16
Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана
С насилие не можем да борим насилието срещу жените, каза вицепрезидентът Илияна Йотова
Илияна Йотова и Сергей Станишев

На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Панорама“ по БНТ. Йотова отчете, че първата година на „Дондуков“ 2 е година на амбиции и на много работа.

Във връзка с думите на президента Румен Радев, че парламентарната република атрофира и дали това не е изстрел към опонент, Йотова заяви: „По-скоро е загриженост. Така оцених мнението на президента. Няма да вляза в ролята на негов говорител“. „Спомняте ли си времената в началото на прехода. Можехте ли да си представите една дискусия в парламента каквато е днес – като стил, характер? Не ви ли се струва, като че ли сега прокуратурата и съда замениха парламентаризма? Няма онази сила на доводите, аргументите, които да решат един спор в пленарна зала. Твърде често чуваме – ще дадем това в прокуратурата, ще дадем този в съда. Това не е добър показател за една парламентарна република“, обясни Йотова.

На въпрос към кого е критиката – към управляващото мнозинство или към всички, включително и към БСП, вицепрезидентът коментира: „Критиката е към всички. Но основната отговорност е на тези, които управляват, те за задават дневния ред, те задават тона“. По думите й не бива да се увеличава нивото на недоверие в политическата система в България, което е твърде ниско.

Относно това, че може би казва това, защото е произхожда от БСП и гарант президентът „да не кривне“ от линията на БСП, Илияна Йотова уточни: „Не мога да бъдат гарант на никой, дори и на президента. Проведохме една кампания, в която обещахме определени неща – политиката на България ще се прави в България, самочувствие и стандарти на българските граждани такива, каквито смятаме, че са ценни за нас като хора. Такива, които ни правят равни с останалите страни, които твърдим, че са наши партньори. Обещахме независимост, социална политика и правим така, че да изпълняваме обещанията си“.

„БСП ми е специална, и винаги ще ми е бъде такава. Не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. БСП напоследък доказа, че е една от най-демократичните партии в България, в която всеки един глас може да бъде чут“, каза още тя и допълни, че за тази една година една от личните й победи е способността да разговаря с хора от най-различни партии.

Относно Истанбулската конвенция, Йотова поясни: „На този етап Истанбулската конвенция не може да бъде ратифицирана. Имам едно правило – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. Изместихме целия дебат в една съвършено друга посока“.

„Беше грешка. Грешката тръгна от Министерски съвет. Не мога да кажа какъв е замисълът в далечната 1993 година да има такъв документ. Това разминаване в правителството – до ден днешен не съм чула убедителни аргументи от министрите, които са гласували против.

Конвенцията беше пакетирана с една друга тема – тази за еднополовите бракове. Със смесването на двете няма как да се съглася“, добави вицепрезидентът.  „Трябва да са убедени българските граждани за какво я искат и какво пише в нея, но целият дебат е изместен в съвършено друга посока. Конвенцията е за превенция срещу домашното насилие и насилието над жените. Това е тема, която трябва да бъде разисквана, конвенцията има текстове, които може и да не влязат в нея, но не са те тези, които се дискутират. Трябва да се види как ще решим въпроса с насилието. Това са по-важните теми“, обясни тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране