02.10.2015 | 0:02
Истерийо любезна, как хубава си ти преди избори
Кого страхува заедността?

Радио „Фокус“: Казвате, че приемате всички избиратели за ваши. От позицията на какво?

Мустафа Карадайъ, ДПС: Рано или късно хората, които искат да видят какво прави ДПС, ще го отчетат, и рано или късно те ще гласуват за ДПС. Ние се надяваме да се случи още на тези избори.

РФ: На каква кампания залагате? Вече се породи полемика заради изпълнението на песента за Райна Княгиня. Преувеличена ли беше тази полемика?

МК: Аз така считам – има много песни, поне десетина в момента заедно с вас можем да изредим, чиято музика е една и съща, но се пеят различни текстове. Дори не преводи, а коренно различни текстове на основата на тази музика почти на всички балкански езици – и на турски, и на гръцки, и на сръбски, на български, на македонски, и на всички балкански езици. Така че от една такава ситуация, която е културното богатство и културното преплитане на балканите, ако търсим непрекъснато да правим сензации, нека да го правят други, ДПС няма да го прави. Нещо повече – в публичното пространство се каза, че другият вариант на песента, което не е и далеч от истината, че е боринска песен. Аз самият съм от Борино и в Борино фолклорните групи, включително и баба ми още навремето, най-вероятно и нейната баба са я пели тази песен, така че такъв тип сензации не мисля, че са удобни и угодни. Още повече, че фолклорът си е едно богатство. Ние трябва да се възползваме от нашето фолклорно богатство, изобщо на Балканите. А самата песен си е родопска.

РФ: Да, няма как при толкова дългогодишно съвместно битуване на различни култури да няма преплитане, заимстване…

МК: Именно, това преплитане е неизбежно. Още повече нашата основа философия е заедност, в момента като философия на заедността, ако имаме възможност и имаме достатъчно време, бих могъл да се впусна, но така или иначе ние на Балканите сме длъжни да живеем заедно и да се съобразяваме, различния да не го виждаме задължително за враг, а различния да го виждаме като още един от нас и по-голямо богатство, културно богатство.

РФ: Въпросът беше дали съвсем умишлено не е използван този мотив, за да се отправи своеобразна провокация от страна на ДПС към другите избиратели, към другите политически партии?

МК: О, моля ви се. По-скоро считам, че другите политически партии в момента решиха да се възползват от една даденост и да направят истерия с една-единствена цел – предстоящите местни избори. Това го твърдя не за нещо друго, а защото ако погледнете, най-вероятно ги има по интернет, празника на Борино, тази песен се е изпълнявала почти всяка година на празниците на Община Борино от фолклорните групи в Борино. Така че досега никой не се е впечатлявал от тази песен и в един момент в навечерието на изборите се прави истерия.

РФ: Казахте, че отивате на тези избори като на избори, не на олимпиада, но все пак в национален мащаб каква е целта минимум за ДПС?

МК: В национален мащаб този път психологическата бариера от 40 кметове на общини считам, че ще я прескочим, а колко повече ще бъдат от 40 – живот и здраве ще го видим след 25-ти.

***

Офтопик.

Г-н Карадайъ оня ден беше обстрелян пред сградата на НС с домат от Николай Колев-Босия. Неточният мерник на самотния стрелец спаси одеждите на депутата от поругаване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране