12.06.2019 | 0:01
Иванчева оспорва законността на избора на евродепутати от ДПС
Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд

Десислава Иванчева оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева – Вели и Искра Димитрова Михайлова – Коларова, и двете от листата на „ДПС“, обявени от Централната избирателна комисия за евродепутати.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България. Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

В жалбата на Иванчева пише, че решението на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе на 12 юни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране