22.04.2019 | 0:01
Иво Христов: В България наистина има автокрация
Той разкритикува Бойко Борисов и за думите, че от БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“ на избирателите си

В България наистина има автокрация, заяви пред БНР кандидатът за евродепутат от листата на БСП Иво Христов. По думите му премиерът Бойко Борисов решава еднолично как трябва да се случи с държавния бюджет.

Христов отговори на вчерашните думи на премиера, когато обясни, че е иронизирал Христов с термина „пълзяща диктатура“: „Опасявам се, че оплетен в понятията, които му подхвърлят неговите съветници, в опита си да иронизира, премиерът се озова като пиле в кълчища и хич не е ясно какво точно иска да каже“.

Христов разкритикува премиера Бойко Борисов и за думите, че от БСП разчитат на „късата памет и ниското образование“ на избирателите си:

„Това от висотата на своя образователен и интелектуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик би трябвало да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Той самият разчита на късата памет, тъй като, когато променяш мнението си няколко пъти в рамките на един ден, тук наистина трябва да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран“, каза още той.

Иво Христов обяви, че остава лоялен към президента Румен Радев и решението да се кандидатира за депутат в Европейския парламент и да напусне поста съветник на държавния глава е лично.

Нямаме надежда за особено диалогична и цивилизована (предизборна – бел. ред.) кампания, каза още той и допълни:

„Все още живеем някакво подобие на демокрация. Качеството на свободата на словото определя и качеството на демокрацията и нашата се оказва африканска“, каза Христов в коментар към класацията на „Репортери без граници“, поставяща България на 111 място по отношение на свободата на словото.

„Опозиционният тон не е тон на конфронтация априори, това е естествено призвание на всяка опозиция – да контролира властта. Когато БСП констатира провала на властта, едва ли бърка. Знаете, че властта беше застигната от серия от скандали“, каза той.

Внушава се, че това е някаква порочна връзка между президент и политическа сила, коментира Христов въпроса за връзката между президентството и БСП и допълни:

„Това е опит на властта да опише ценностното противопоставяне с президента като партийно мотивирано“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране