05.04.2018 | 10:31
Издирването на избягалите затворници продължава
Само един надзирател бил въоръжен и можел да спре бегълците, призна Цачева

Издирването на избягалите във вторник от Централния Софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев продължава, съобщиха от МВР. Двамата затворници, които имат тежки присъди за убийства, са обявени за национално издирване. Не се изключва възможността да са напуснали България.

Оставки късно вчера подадоха шефът на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ Свилен Цветанов и началника на Централния Софийски затвор Петър Кръстев. Един-единствен служител на Централния софийски затвор е имал възможността да спре с оръжие Пелов и Колев при бягството им, но те са го повалили на земята. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева в сутрешния блок на бтв „Тази сутрин”. „Единственият въоръжен пост е на бариерата. Служителят, когато ги вижда да излизат от вътрешната врата, той тръгва срещу тях. Те го повалят. Тръгва след тях, вади оръжие, но районът е с леки автомобили, граждани”, перазказа Цачева кадрите от охранителните камери. Там след това се виждат и други надзиратели. Според разпоредбите обаче те не са въоръжени, нямат дори и палки.

Министър Цачева повтори, че е готова да подаде оставка, ако премиерът Бойко Борисов я поиска. „Във всеки момент, в който министър-председателят ми поиска оставката, аз ще я дам. Министърът на правосъдието по закон има отговорност за общото ръководство и контрол. Моите задължения като министър по отношение на изпълняването на управленската програма за политиките, които се провеждат в местата за лишаване от свобода, се спазват”, каза тя по повод призивите на опозицията да се оттегли от поста.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране