09.02.2016 | 17:33
Изритаха шефа на БЕХ, мястото му заема директорът на „Булгаргаз“
Холдингът трябва да довърши преговорите за 650 млн. евро заем, с който да се погасят дълговете на НЕК към американските централи

Жаклен Коен, член на борда на Български енергиен холдинг, е уволнен. Мястото му заема досегашният изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД Петьо Иванов.

Протоклното решение е на министър Теменужка Петкова, съобщиха от министерството на енергетиката.

На събрание на Съвета на директорите на енергийния холдинг за изпълнителен директор ще бъде предложен Петьо Иванов, а за изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД – Николай Павлов. Петьо Иванов е работил като ръководител финансов контролинг и главен счетоводител в Националната електрическа компания, а Николай Павлов е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Промените целят оптимизация на работата на Българския енергиен холдинг и влизат в сила след вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Името на Жаклен Коен нашумя покрай новогодишния скандал със спрените доставки на руски газ за „Овергаз“. Тогава той обясни, ча на частната компания може да бъде отнет лицензът, заради неспазване на поети ангажименти към клиентите. Премиерът Бойко Борисов обвини „Овергаз“, че застрашава сигурността на газовите доставки, после заяви, че със Сашо Дончев са станали жертва на интрига. Дончев пък каза, че някой се опитва да открадне бизнеса му.

Коен бе назначен за шеф на БЕХ от правителството на Пламен Орешарски през лятото на 2013 г. Сега холдингът трябва да довърши преговорите за 650 млн. евро заем, с който да се погасят дълговете на НЕК към американските централи. Целта е да влязат в сила по-ниските цени на тока, договорени с тях. Коен е отстранен именно заради забавянето на вземането на жизнено важния заем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране